Étkezési tanácsok túrázóknak

A túrázás "igen nehéz fizikai munkának" minősül, egy órai gyaloglás energiaigénye 1700-2100 kJ (azaz 400-500 kcal), az átlagos energiaszükségletnek mintegy hatszorosa. Egy túranapon - 8-10 órás gyaloglás esetén - kb. 13000-17000 kJ (3500-4000 kcal) energiát kell pótolni. Szükséges tehát a rendszeres, választékos táplálkozás biztosítása. Figyelembe kell venni a táplálék mennyiségét és minőségét, vagyis nem romlandó, változatos, tápláló, jól szállítható élelmiszereket válogassunk.
Zöldségek Ügyeljünk a korszerűbb táplálkozásra, fogyasszunk több növényi eredetű ennivalót, kerüljük a tartósítószereket, élelmiszer adalékanyagokat, színezőket és mesterséges aromákat tartalmazó élelmiszereket. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az a legjobb, leghasznosabb, ami jólesik!
Az "étlap" összeállítása az évszaktól, a túra időtartamától is függ. Nyári időszakban lehetőleg szárazabb, zsírszegényebb (főtt tojás, sovány sajt, májkrém), télen zsírosabb ételeket (szalonna, szalámi, kolbász, zsíros sajt) válasszunk.
Fogyasszunk - "mindennapoknál" - több szénhidrátot. Az étrend összeállításánál arra is ügyeljünk, hogy az elfogyasztott étel után ne kívánjunk túl sok vizet. Napközben a reggelinél készített szendvicsek mellett fontos, hogy gyorsan "elégő" és ezáltal kalóriát biztosító nagy szénhidrát tartalmú élelmiszereket (csokoládé, szőlőcukor, mazsola, aszalt gyümölcs, méz, keksz), illetve nagy energiatartalmú olajos magvakat (dió, mogyoró, pisztácia, napraforgómag...) is vigyünk magunkkal.

Szendvics Mit együnk egynapos túrán?
40 dkg kenyér, vagy 4 db kifli v. zsemle
20 dkg száraz- és füstölt húsáru kolbász, bacon, szalámi, szalonna, 1 doboz húskrém
10 dkg száraz sajt, 4 db kemény tojás
10 dkg csokoládé, 15 dkg méz, 10 dkg lekvár

Körte Túrán a legpraktikusabb gyümölcsök az alma és a körte. Vitamint, ásványi sókat és nedvességet biztosít a sárgarépa és a karalábé rágcsálása is. Csomagolásukra ügyelni kell, kemény fedelű, szellőző ételdobozokban legcélszerűbb a szállításuk.
Rostanyag tartalma miatt hasznos táplálék a müzli, mert elősegíti a bélműködést (székrekedés ellen véd).
Célszerű, ha 1-2 citrom és kis doboz só is van a hátizsákban. A só a verejtékezéssel elvesztett ásványi sóveszteséget pótolja.

Citrom A szomjúságot leginkább a citromos víz oltja, de jó a limonádé és a citromos tea is. A helyes napi folyadékmennyiség átlag 1,5 - 2,5 liter, de nyári kánikulában lehet 4 liter is. A túl sok folyadék fárasztja a szívet és terheli az egész szervezetet. Minél több vizet fogyasztunk a túrán, annál bágyadtabbak leszünk. Fegyelmezzük magunkat, lehetőleg étkezések után fogyasszunk kicsit bővebben folyadékot.

Mit nem szabad vinni?
Gyorsan romló felvágottat, hurkafélét, disznósajtot, tejet, tejfölt, joghurtot, kefirt. Jól záródó dobozban lehet vajat és zsírt vinni, de a felolvadt zsíros anyagok folyós állapotban nem gusztusosak. Előre elkészített szendvicseket vajjal, zsírral lehet kenni, de még aznap el kell fogyasztani! Kerüljük folyadékválasztásnál a cukros, szénsavas italokat, a túlfűszerezett, puffasztó élelmiszereket, gyümölcsök közül a dinnyét, jelentéktelen vitamintartalma, nagyobb helyigénye és jelentős, gyorsan kiürülő víztartalma miatt, a banánt minimális vitaminértéke miatt.

Ne szemetelj! Hogyan szemeteljünk?
Természetesen a legjobb, ha sehogy!
Szemét, hulladék az, ami ott és akkor nem hasznosítható. Tehát túrán, ha egy mód van rá - s az mindig van - semmit ne dobjunk el! Minden étkezés után lehet felesleges ételmaradék, szerves hulladék. Avarba, bokrok alá szórva az almacsutka, kenyérmorzsa, kenyérdarabka, hagymalevél, burgonyahéj, hús- és gyümölcsmaradék az ízeltlábúak, madarak, kisemlősök tápláléka lehet, illetve az erdő avarlakó élőlényei által lebomlik, hasznosul. Kivételt képeznek a magas illóolaj tartalmú, s ezért nagyon lassan lebomló gyümölcshéjak (citrusfélék: narancs, mandarin, grapefruit...) és a banánhéj. Ezek a növények ismeretlenek hazai életközösségeink táplálékláncában, délebbi, mediterrán területek növényei, így erdeinkben - ha lassan le is bomlanak - tájidegen hulladékok.
Végül is mit szemetelhetünk?
Amit a természet megenged, mert gyorsan hasznosul az életközösségekben - s ekkor talán nem is szemét a neve!
Amit természetbarát - természetjáró etikánk megenged - tehát semmit!
Ami a természetben nem "természetes", vagyis hangoskodó, kirívó magatartásunk, felszerelésünk (pl. rádió, magnó) szintén környezetszennyezők!

Forrás: Zöld kalandra fel, Túrista ismeretek, A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja