Hasznos tudnivalók turistáknak

Cipő, túrabakancs
Városnézéshez, vagy könnyű terepre bakancs helyett félcipő is használható. De azzal számolni kell, hogy eső mindenkor lehet és a félcipő esőben mindenképpen be fog ázni. Természetesen hóban sehol nem alkalmas a félcipő. A cipő talpa bordázott legyen, mert a sima talp legfeljebb aszfalton, vagy vízszintes, száraz terepen jó.
Nehezebb száraz utakon - esőben, hóban pedig bármely terepen - túrabakancsot célszerű használni. Vízállóság szempontjából a Gore-Tex, vagy Gore-Tex típusú béléssel ellátott bakancsok a tökéletesek. Az ilyen bélést nélkülöző bakancsok vízállósága javítható ugyan impregnálással, de az eredmény sosem lesz tökéletes. Hazai terepen a hajlékony talpú, könnyű bakancs a célszerű. A legjobb márkájú bakancstalp a Vibram. Ezt az elnevezést ráírják az ilyen cipőtalpra.
Papucs, magas sarkú cipő semmilyen túrára nem alkalmas! Szandál városnézéshez esetleg jó lehet. Új cipőben nem ajánlott elmenni túrázni. Az új cipőt túra előtt ki kell próbálni, „be kell járatni”.

Zokni
A pamut, a gyapjú önmagában túrazokninak ma már korszerűtlen. A régebben gyakran ajánlott dupla zokni alkalmazása sem javasolt. Túrázáshoz speciális túra zoknit kell használni, melyben némi pamuton, vagy gyapjún kívül a különleges műszálak dominálnak (pl. Coolmax). Az ilyen zokni a pamuttal ellentétben nem tárolja, hanem rögtön elvezeti az izzadtságot a cipő bélése felé. Gore-Tex, vagy Gore-Tex típusú béléssel ellátott cipőhöz feltétlenül ilyen zoknit használjunk, ha másféle cipőhöz nem is.

Alsóruházat
Túrázásnál a pamut csak ritkán alkalmas alsóruházatnak. Pl. erős napsütésben, ha csak egyetlen pamutréteg van rajtunk. A pamut hátránya ugyanis, hogy a nagyobb erőkifejtésnél keletkező nagy mennyiségű veríték gyorsan átnedvesíti, és a nedvességet nehezen vezeti tovább. Így lucskos lesz, hideg, kellemetlen érzést vált ki, és könnyen megfázás, bőrgyulladás lehet a következménye.
A túrázás korszerű alsóruhája különleges: 100 % műszálból készül. Gyorsan elvezeti a nedvességet: rövid- és hosszúszárú alsónadrág, rövid és hosszú ujjú póló is létezik ilyen anyagból (pl. X-Static).

Köztes ruharéteg
A hagyományos pamut itt sem javasolt. A korszerű alsóruházat által átadott nedvességet ugyanis itt is gyorsan továbbítani kell kifelé, nem szabad tárolni. Ilyen célra a polárok terjedtek el, melyek 100 % különleges műszálból készülnek. Melegek és könnyűek (pl. Polartec).

Felsőruházat
Követelmény velük szemben az esőállóság, a szélállóság, de eközben az izzadtságot kifelé el kell vezetniük. Az ilyen dzsekik és nadrágok Gore-Tex, vagy Gore-Tex típusú réteggel (membránnal) vannak ellátva, mely réteg az említett hármas követelménynek eleget tesz. Ha lehet könnyű típust válasszunk.
A nylon, PVC, stb. anyagú esőkabátok, dzsekik, nadrágok vízállóak és szélállóak lehetnek ugyan, de akkor az izzadtságot nem engedik át, így csak szükséghelyzetben alkalmazhatók. Esetenként a polárokat is lehet felsőruházatnak használni, de ezek csak gyenge esőt bírnak ki. Figyelem! A polárok általában nem szélállóak, így felsőruházatnak csak szélmentes időben használhatók. (Léteznek különleges, szélálló polárok is.)

Lábszárvédő (kamásli)
Nagyobb hóban lehet szükség rá. Nem engedi bejutni a havat a cipőbe, és védi a hótól, nedvességtől a cipő egy részét és a nadrágszárat. Esőben, sáros úton és vizes aljnövényzeten haladva is jó szolgálatot tehet: megkíméli a nadrágszárat és használóját a sártól és a nedvességtől.

Sapka
Nyári, erős napsütésben a nagy karimájú sapka a célszerű, mert védi a fejet és némileg a szemet is a napsugárzástól. Az ilyen sapka lehet pamutból is, nem csak különleges műszálból. Hidegebb időben azonban olyan anyagú legyen, mint amilyent az alsóruházatnál ismertettünk. Lehet még polárból vagy szélálló polárból.
A víz- és szélállóságot megnyugtatóan a Gore-Tex, vagy Gore-Tex típusú réteggel ellátott dzseki kapucnija biztosítja, nem a sapka.

Kesztyű
Lehet polárból, szélálló polárból, jó hőszigetelő kötött műszálból, Gore-Tex, vagy Gore-Tex típusú réteggel ellátott anyagból. A kiválasztás szempontjait lásd az egyéb ruhaféleségeknél.

Napszemüveg
Nem csak erős napsütésben lehet szükség rá, hanem hóban, vagy vízparton kevésbé intenzív napsütés mellett is, mivel a hó és a víz erősen visszaveri a fényt. Megbízhatóan kell szűrje az UV fényt, mert ha nem, akkor több a kára a napszemüvegnek, mint a haszna.

Hátizsák
Könnyű legyen, és a szükségesnél ne legyen nagyobb. Egynapos túrára max. 30 literes általában elegendő. Célszerű olyat választani, melynek a hátrésze nem fekszik fel teljesen az ember hátán, hanem légrés marad köztük. Ezáltal nem izzad meg az ember háta. Legyen derék- és mellhevedere és esővédő huzata is, mert a hátizsákok általában csak gyenge esőt bírnak ki beázás nélkül. A vállheveder legyen széles, és párnázott.
Ha oldaltáskát használunk, számításba kell venni, hogy egyoldalasan terheli a vállat, és nincs keresztirányban rögzítve. Mindezek miatt esetenként sok kellemetlenséget tud okozni.

Elemlámpa
Ha rövidek a nappalok, célszerű mindig vinni magunkkal elemlámpát. Éjszakai túránál pedig kötelező! Legkényelmesebb a fejlámpa. A korszerű fejlámpa LED-es, vagy kombinált (LED-es és hagyományos égős). A LED nem ég ki, a hagyományos égő viszont kiéghet, így vigyünk magunkkal tartalékégőt is. A LED csekély fogyasztású, míg a hagyományos égő nem, így ahhoz tartalékelemek is szükségesek lehetnek. A fejlámpát feltétlenül lehessen billenteni, hogy be tudjuk állítani a fénysugár irányát.

Elsősegélynyújtó csomag
Sok mindennek kell benne lennie. Ehelyütt nincs mód ezeket részletezni. Három dolgot azonban megemlítünk: napégés és kullancs elleni szer, egyéni gyógyszerek.

Folyadéktároló edény
Lehet műanyagból, alumíniumból, rozsdamentes acélból (termosz). Az üvegtermosz túrázásra nem igazán jó, mert törékeny. Termoszt meleg italhoz szoktak használni, de víz tárolására is használható, mert a víz nyáron nem melegszik fel benne, télen viszont nem hűl le.

Gyufa
A hagyományos gyufán kívül beszerezhető ún. „vihargyufa”, mely szélben is meggyújtható.

Kés
Jó minőségű és többfunkciós legyen: legyen rajta kis és nagy penge, konzervnyitó, üvegnyitó, sörbontó és dugóhúzó. Ha ezen kívül olló, csavarhúzó, kis fűrész stb. is található rajta, az csak növeli a használhatóságát.

Túrabot
Az alpesi országokban nagyon elterjedt a két, összecsukható túrabottal történő gyaloglás. Tehermentesíti a lábakat, a felsőtest is igénybe van véve, és segíti az egyensúlyozást. Egy darab bot használata értelmetlen, mivel ezeket a botokat úgy kell alkalmazni, mint ahogy a sífutók: váltva botozni a két karral, ritmikusan.

Ülőpárna
Egy kis darab vízálló polifoam szivacslap legyen mindig a hátizsákban. Segítségével esős vagy hideg időben is meg tudunk pihenni a felfázás, átázás veszélye nélkül.

Úti okmányok
igazolványok, mobiltelefon, vasúti vagy autóbusz menetrend kivonat - szintén fontosak.

Hasznos tárgyak
turista térkép, a tájoló vagy iránytű, az útikalauz.

Félnapos túra (városnézés) felszerelései
Legalább félnapi élelem, ivóvíz, esőkabát, vízálló nadrág, napszemüveg, sapka, kesztyű, mobiltelefon, térkép, útikönyv, pénz, fényképezőgép, látcső, zsebkés, napolaj, gyufa, igazolványok, ülőpárna, papír, írószer legyen a csomagunkban.

Egynapos túra felszerelései
A fél napos túra felszerelését egészítsük ki pl. meleg ruhával (korai indulás, vagy késői érkezés esetére is gondolva), tartalék zoknival, további élelemmel, ivóvízzel, elemlámpával, fürdőruhával.
Étel, ital
Víz nélkül soha ne induljunk el otthonról, mert nem tudhatjuk, hogy útközben milyen beszerzési lehetőségeink lesznek. Az otthoni víz a legmegbízhatóbb. Víz helyett a citromos tea, citromos víz vagy a rostos gyümölcslé is jó. Ne feledjük a kulacsunkat a túra végeztével kimosni és nyitva tárolni, hogy ne dohosodjon be.
Az élelem legyen többféle, de ne túl sok. Az előre elkészített szendvicsek, hozzá kiegészítő zöldségek - paprika, hagyma, retek, répa, uborka - és gyümölcs az ajánlott összeállítás. Túra előtt egy-két órával érdemes a kalóriadús reggelit elfogyasztanunk, de egyik étkezés alkalmával se terheljük túl gyomrunkat.
Gombát, bogyót, a természet kincseit ne fogyasszuk ellenőrzés, szakértelem nélkül!

Többnapos túra felszerelései
(fél- és egynapos túránál felsoroltakon kívül)
Ruha-csomag: tartalékcipő, zoknik, alsó-neműk, hálóruha (szabadidőruha).
Tisztálkodási felszerelések: szappan, fogkefe, fogkrém, fésű, törülköző, WC papír, zsebkendő, varrókészlet.
Egészségügyi felszerelés: elsősegélycsomag, egyéni gyógyszerek stb.

Kerékpáros túra speciális felszerelései
Kerékpárjavító szerszámok, pumpa, ragasztó készlet, esetleg tartalék belső gumi, a környékbeli kerékpárjavítók címei, telefonszámai.

Sátorozás speciális felszerelései
Sátor, hálózsák, derékalj (polifoam), kalapács, sátorjavító készlet, zsinegek, ragasztó, drótok, fogó.

Külföldi túra esetén
Útlevél vagy személyi igazolvány, szótár, útikönyv, valuta, komolyabb egészségügyi felszerelés, Európai Egészségbiztosítási Kártya, esetleg külön utas- és poggyászbiztosítás

A pakolás szabályai
Mindig saját kezűleg pakoljunk, hogy tudjuk, mi hol van, s használat után mindig a helyére rakjuk vissza, amit elővettünk. Amit gyakran használunk, vagy sürgősen elő kell vennünk (széldzseki, esőkabát, pohár, kulacs), jól hozzáférhető helyre (esetleg hátizsák-zsebekbe) pakoljuk. A hátizsák tetejére az élelmiszerek és a törékeny dolgok kerüljenek. Az élelmiszerek legjobb helye a szellőzőlyukakkal ellátott ételdoboz. A hátizsák háti részéhez a puha holmikat (ruhaneműket) rakjuk.
A hátizsák súlypontja legalább a váll magasságában legyen, így kell a legkevésbé görnyedni alatta.
A felszerelést érdemes zacskókban csoportosítani (alsónemű, felső-ruházat, tisztálkodó csomag, élelmiszer).
Többnapos túráknál úgy pakoljunk, hogy a napközben szükséges dolgokat a hátizsákba tegyük, a többit pedig külön csomagban tároljuk (autóbuszos úton ezt a busz csomagtartójában helyezzük el).
A többnapos gyalogtúrák esetén egy nagyobb méretű hátizsákba pakoljunk. Ennek aljába helyezzük el a napközben nem használatos csomagokat. Itt különösen fontos, hogy előre bepakoljunk, majd kipróbáljuk a zsákot teljes súllyal (pár száz méter gyaloglás, lépcsőzés).

Túravezetői felszerelés
Térképek, útikalauzok, turista szótár, tájoló, menetrend (kivonat, fénymásolat), túrajelentések, igazolványok, engedélyek, elsősegély- és gyógyszercsomag. Ne feledjük az előre lefoglalt belépőket, vouchereket.
Mivel felelősséggel tartozunk a túrázókért, mindenképpen legyen velünk mobiltelefon, vészhelyzetben hívható telefonszám. Külföldön és veszélyesebb túránál névsor, személyes adatokkal.