Kövi Benge Tanösvény növényeiből

A 300 m hosszú tanösvény a fertőrákosi Püspöki kőfejtő területén a kőfejtő geológiai, zoológiai és botanikai értékeit mutatja be.
A kilátórészen a fertői panoráma mellett a pannon lejtősztyeppekre jellemző, a környezeti adottságokhoz alkalmazkodott, változatos növényvilágban gyönyörködhet a látogató.
A botanikai ritkaságnak számító és a tanösvény névadójának választott kövi benge mellett más különleges értékek is megfigyelhetők itt.
Kövi benge Kövi benge
(Rhamnus saxatilis Jacq.)

kisebb cserje (1 m), habitusában hasonlít a varjútövis-bengéhez, termése gömbölyded, 5-7 mm átmérőjű, fényesfekete, benne 2-3 csontárralÁgas homokliliom Ágas homokliliom
(Anthericum ramosum L.)

Liliomfélék családjába tartozik. Sziklagyepekben, sziklafüves és pusztafüves lejtőkön, irtásréteken, száraz erdőkben él.
Jellemzői: 30-80 cm magas évelő. A szár ágas, minden ág fürtös virágzatban záródik, a levelek hosszúak, keskenyek. A virágzat laza, terebélyes buga. A lepellevelek fehérek, 10-15 mm hosszúak, alig hosszabbak a porzóknál. A belső lepellevelek szélesebbek a külsőknél. A bibeszál egyenes és hosszabb a lepelnél. Júniustól szeptemberig virágzik. A termése gömbölyű, szálkahegyű tok.