Ismeretek a kullancsról

Kullancs
Tévhit, hogy a kullancs rovar!

A kullancs rendszertani szempontból a pókszabású ízeltlábúak, ezen belül az atkafélék népes táborába tartozik. Közel 825 fajukat ismerjük.

Kullancs által terjesztett betegségek
A kullancs számos betegség (egysejtű fertőzések, bakteriális fertőzések, vírus fertőzések) vektora lehet. A vektorok olyan élőlények, melyek egy bizonyos betegség kórokozóját hordozzák testükben, legyen az vírus, baktérium vagy egysejtű. Ezeket a kórokozókat adják át más élőlényeknek, anélkül hogy ők maguk megbetegednének.
Kullancs A kullancs életciklusa
A kullancs ektoparazita, azaz külső élősködő, elsősorban emlősök és madarak, alkalmanként - egyes kullancs fajok - hüllők és kétéltűek vérével táplálkoznak. 0C felett felélednek hibernált állapotukból. A felnőtt állatok tojások ezreit rakják le. A petékből kikelő lárvák a laza talajból kibújva megkezdik, hosszú, akár 8 évig tartó fejlődési ciklusukat.
Méretük 1-4 mm, alakjuk tojásdad, de vérrel teleszívott kullancs babszem nagyságúra is megduzzadhat, ami a testsúlyuk akár 200-szorosát is jelentheti.
Kullancsok Magyarországon
Magyarországon kb. 20 különböző kullancsfaj él. A leggyakoribb kullancs a közönséges kullancs, mely nagyban tehető felelőssé a számos embert megbetegítő kullancsbetegségekért, így a lyme kór (lyme borreliosis) és az agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) terjesztéséért.
A közönséges kullancs egy ún. háromgazdás kullancs, melynek teljes egyedfejlődéséhez mindhárom stádiumban, a lárvának, a nimfának és az ivarérett alaknak egyaránt egy-egy gazdaállaton kell vért szívnia.
Kullancs Kullancsok lesben
A kullancsok nem a fák lombjairól ugranak áldozataikra!
A kullancsok az aljnövényzeten, fűszálakon, a növények, cserjék, bokrok és fák levelének fonákján, legfeljebb 1,5 méter magasságban állnak lesben.
Nem kedvelik a fényt, a meleget, a szárazságot.
Vigyázni kell a díszítő talajtakaró növényekkel, a mélyen fekvő árnyékos területekkel, ahol a napfény nem hatol le a vegetáció aljára. Kőfalak, kőrakások, kerítés oszlopok, farakások és tornácok alatt is megbújhatnak a vérszívó kullancsok.
A hátsó lábaikon levő karmokkal megkapaszkodnak és lógva várják a táplálkozási alkalmat.
Kullancs Hogyan szemelik ki áldozatukat a kullancsok?
Vérszívásra alkalmas áldozatáról részben hőérzékelő képessége révén, részben különféle ingerekből (pl. a test szagáról, a kilélegzett szén-dioxidról, zörejekből, hangokból) értesül. Az első pár lábának lábfeji részén lévő kémiai érzékszervét (Haller-féle szerv) a magasba tartja és az arra járó megfelelő gazdaszervezet tollazatára, bundájára, ruházatára pillanatszerűen kapaszkodik fel.
Kullancs Kullancsok speciális vérszívó szájszerve
Az emberre kapaszkodott kullancs a ruhán vagy a bőrön továbbmászik és a vérszívásra leginkább alkalmas vékony bőrfelületet keresi meg. A könyök- és térdhajlatot, valamint a felkar belső felületét, tarkó tájat és a deréktájékot előnyben részesíti. A keresés néhány perctől akár órákig is eltarthat!
A keresést követően nyálával érzésteleníti a bőrfelületet, majd a bőrbe csupán a fejét fúrja be, ahol speciálisan képzett szájszervének horgaival erősen megkapaszkodik, sebet vág és megkezdi a vérszívást.
Kullancs Meddig tart a kullancsok vérszívása?
A vérszívás időtartama a kullancs nemétől és fejlettségi állapotától függ. Az imágó a bőrből magától csak 3-8 nap múlva esik le, a nimfa viszont már néhány óra múlva. A hím kullancs néhány óráig, míg a nőstény kullancs napokig is képes vért szívni.
Vérrel teleszívott állapotban a ricinus magjához hasonló méretre duzzad meg. Ilyenkor zsírfényű és ólomszürke.
Kullancs védőoltás
Jelenleg csak a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) elleni kullancs védőoltás áll rendelkezésünkre! Receptköteles gyógyszerekről van szó, a kiváltásukat követően pedig a kezelőorvos adja be a páciensnek.
Magyarországon 4 különböző kullancsencephalitis ellenes kullancs védőoltás kapható. A vakcinák két különböző oltóanyagot tartalmaznak és 2 különböző korosztálynak szánták őket.
Fontos, hogy amíg az orvos be nem adja, hűtőben tárolandó, 2-8º C-on! Fagyasztani tilos, fagyás esetén nem használhatóak fel!
Kullancs oltás Kullancs védőoltás általános oltási terve
Az immunreakció kialakításához két alapoltás szükséges 1-3 hónap időközzel a kullancs védőoltásból, melyet 9-12 hónap múlva emlékeztető oltás követ. A védőhatás hosszú távú fenntartására 3 év múlva, majd 5 évenként, egy újabb emlékeztető kullancs védőoltás szükséges. 60 éves kor felett, az immunrendszer öregedése miatt, ismét 3 évenként ajánlott az emlékeztető oltás.
A kullancs védőoltás sorozatot ajánlott a hideg évszakban elkezdeni. Ha túl rövid idő áll rendelkezésre a kullancsszezon előtt, akkor gyorsított oltási sémával hamarabb ki lehet alakítani a védettséget. Erről kérjen felvilágosítást a kezelőorvosától.
A fertőzött területeken huzamosabb ideig kempingezőknek, vadászoknak, állatbefogással-, vagy növénygyűjtéssel foglalkozóknak különösen ajánlott az oltás.
A kullancs védőoltás nem véd a kullancsok terjesztette más betegségek, pédául a lyme kór, a babeziózis vagy a tibola ellen!
Hogyan védekezzünk a kullancsok ellen?
A betegség elleni védekezés többféle módon történhet. A csípést megelőzni (rovarriasztó, megfelelő öltözet), az állat táplálkozási idejét lerövidíteni (hamar eltávolítani) és a védőoltással megelőzhető betegség ellen oltást felvenni.
Mi az ajánlott viselet? A hosszúszárú nadrág (zokniba tűrve) megakadályozza, hogy az alacsony ágakon és fűszálak fonákján várakozó élősdi a bőrre juthasson.
A rovarriasztók (Szuku, Autan, Off stb.) a szabad bőrfelületre, ruhára fújva hatékonyan csökkentik a rovarcsípések esélyét (szúnyogét is). A séta, biciklizés, futás után, a bőr alapos átvizsgálása tanácsos, hajlatokat (külső nemiszervek környéke), hajas fejbőr peremét, fül mögötti területet is beleértve.
Kullancs Kullancs kiszedése 10 pontban
A kullancs kiszedése gyorsan és szakszerűen kell, hogy megtörténjen!
A kullancs eltávolításához nem kell szakember. A statisztikák szerint ha a fertőzött kullancs 24 óráig van a bőrben, akkor már biztos, hogy át is adja a kórokozót!
Rendkívül fontos, hogy kiszedése minél hamarabb megtörténjen.
Íme a kullancs szakszerű, biztonságos és gyors eltávolításának technikája:
1. Az kullancs kiszedéshez használt eszköz (csipesz) lefertőtlenítése.
2. A kullancs izolálása nagy óvatossággal; nem szabad piszkálni, nyomogatni!
3. Kullancs kiszedése során tilos bármiféle kenőcsöt, krémet, olajat, folyadékot a kullancsra illetve köré kenni, mert visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát!
4. Kullancs kiszedése során tilos forró eszközzel, cigarettával piszkálni a kullancsot, mert baleset veszélyes és visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát!
5. Ragadjuk meg a csipesszel a kullancsot feji részénél, a lehető legközelebb férkőzve a bőr felületéhez.
6. Húzzuk a megragadott állatot finoman és egyenletes erő kifejtéssel, de határozott mozdulattal hátra.
7. Kullancs kiszedése során tilos a kullancsot csavarni a testi résznél megfogni, szétroncsolni, durván rángatni, mert visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát vagy az állat sérülésével a külvilágra és a sebbe kerülhetnek a veszélyes kórokozók!
8. A kullancs kiszedése után az eltávolított kullancsot tegyük egy jól zárható tégelybe vagy fiolába, ha később kórokozókra kell vizsgáltatni. Ha elpusztítjuk, égessük el!
9. A kullancs kiszedése után a sebet és körülötte lévő bőr területet fertőtlenítésük le és sebtapasszal vagy steril gézzel védjük!
10. A kullancs kiszedéshez használt eszköz (csipesz) és az eltávolítást végző személy kezének lefertőtlenítése szükséges a művelet után.

Forrás: dr. Mód Kázmér Richard farmakológus szakgyógyszerész