A Tanúhegyek ölelésében

2011. április 30.

Hazánk egyik kiemelten értékes tájegységén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén tett kirándulást 2011. árpilis 30-án a bábolnai „Mérföldkő” turisztikai csoportja.
Az 1997-ben megalakult nemzeti park európai viszonylatban is rendkívül változatosságot őriz. Egyrészt a Balaton látványa, a Keszthelyi-hegység dolomitos-mészköves felszíne, a Tapolcai–medence érdekes formájú bazalthegyei, valamint a Káli-medence vulkáni kúpokkal, kőtengerekkel és apró tavakkal tarkított területe.
Egyszóval szemet-lelket gyönyörködtető a táj. A tanúhegyek változatos alakja, a karsztjelenségek, a szurdokvölgyek, amihez még társulnak az építészeti és történelmi értékek.
A Balaton-felvidék szőlő és borkultúrája kiemelkedő nemzeti örökségünk, melynek nedűjét mi is megkóstoltuk.
Elsőként Keszthelyen a Festetics –kastélyban tettünk látogatást, mely a mai formáját 1883-1887 között kapta. Festetics György nevéhez fűződik a Georgikon, a mai Agrártudományi Egyetem megalapítása. A kastély Helikon-könyvtárát, a Helikon-parkot és a családi portrékat nem győztük csodálni. Asbóth Zsolt csoportvezetőnk minden egyes személyről és tárgyról sok érdekes információval ragadtatott el bennünket.
Rövid belvárosi séta kapcsán, mindenki szabadon választhatott a sok múzeum és látnivaló között.
Második megállóhelyünk Szigligeten volt, ami néhány évszázada még sziget volt. A klasszicista stílusban épült Esterházy-kastély épületét és a hozzá kapcsolódó Arborétumot tekintettük meg. A kastély 1952 óta irodalmi alkotóházként működik. A tájba illeszkedő kert a romantika jegyeit őrzi, felbukkanó szobrokkal, műalkotásokkal, sétautakon körbejárva növények virágzásában gyönyörködhettünk.
A 750 éves „Balaton várát” rövid lépcsőzés után közelítettük meg. A várról sok érdekeset megtudtunk az ismertető táblákról, és kísérőnktől is. A XVII. század végén villámcsapás következtében a vár nagy része leégett, majd a még álló épületet I. Lipót király rendeletére lerombolták. A felújítását 1991-ben kezdték el.
A várból átnéztünk a közeli 415 méter magas Szent György-hegyre. A Tóti Lengyel barokk kápolna mellett, a Tarányi-présház mellett haladva a bazaltorgonák is egyre közelebb kerültek. A táj szépsége mellett a növényritkaságokról is tettünk említést.
A napi fáradalmakat a Kardos-Pincészetben pihentük ki, és emlékekkel gazdagon tértünk haza.
Minden túratársamnak köszönöm a vidám, érdeklődő hangulatot, Asbóth Zsoltnak pedig az élvezetes, tartalmas idegenvezetést.

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné