Kistúra a Pannonhalmi-dombságon

2011. május 28.

Ez a nap nem kedvezett a 10 km-re tervezett túránknak, de a vidám 36 fő így is kitartóan állta - járta a „sarat”.
Elsőként a Pannonhalmi Főapátság épületét tekintetük meg.A szerzetesek életéről láthattunk egy kisfilmet, majd az idegenvezetőnk végigkísérte a csoportot az apátság épületében. Megtudtuk, hogy 996-ban Géza fejedelem Csehországból érkező szerzeteseket telepített le Pannónia Szent Hegyén. Az István király által jogaiban megerősített monostor feladata a kereszténység terjesztése és az európai kultúra meghonosítása, ápolása lett. Az apátság későromán - koragótikus bazilikája a középkori építészet egyik remekműve. A kerengő és a klasszicista könyvtár elbűvölt mindenkit.
Az épületegyüttest és környékét 1996-ban Világörökség részévé nyilvánították.
A bencések a középkorban templomuk, monostoruk felépítésével egyidőben újjáélesztették a rómaiak által létrehozott szőlő-és borkultúrát.
Átsétáltunk a 2003-ban átadott Apátsági Pincészetbe, ahol a szakvezető lépésről – lépésre ismertette a szőlő feldolgozásának folyamatát. Az éghajlat és a talaj kedvező a fehér-és vörösborok készítéséhez. Aki szerette volna megkóstolni a rajnai rizlinget, az ezerjót, vagy más borfajtát, az a borházban megtehette.
A sárga túrajelzésen haladva közelítettük meg a Millenniumi Emlékművet, a Boldogasszony - Kápolnát, és a Pannonhalmi Boldog Mór Kilátót.
A barokk kápolna építése 1714-ben kezdődött, a kriptája a szerzetesek temetkezőhelye Eredetileg az apátság közelében élő nem magyar anyanyelvű lakosság plébániatemploma volt. Az épületet 1865-ben megújították.
A Pécsi Boldog Mór bencés szerzetes, később pécsi püspök. Gyermekkorában került Pannonhalmára. Fiatalon kb. 30 éves korában lett apát.
A kilátóról, bár párás volt a levegő, de látni lehetett a Pannonhalmi-dombság enyhe lankáit.
A Tóth-hegyen ereszkedtünk le, de a hosszabb túrát az eső miatt már nem vállalta az érdeklődő csoport. Talán legközelebb elindulhatunk az Illaki – erdőn át Ravazd nevezetességeinek megismerésére is.
Köszönöm a résztvevőknek a jó hangulatot, Kiss Sándor túratársunknak a szervező munkát, Kiss Diának, Burkali Gergelynek pedig a kísérést.

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné