Az Öreg–Bakony északi kapuja

2011. június 18.

A Cuha-völgye az Öreg-Bakony talán egyik legkedveltebb kirándulóhelye a turistáknak.
Ezt az utat választottuk mi is júniusi túránk helyszínéül, megnövelve a látnivalókat és a távolságot a Hódos-ér völgyének bejárásával. Majdnem 17 km-t tett meg a lelkes és érdeklődő csoportunk (20 fő). Most az időjárás is kedvezett a bakancsos túránkhoz, és az ország egyik legszebb vasútvonalat választottuk utazásunkhoz.
Vinyéről a piros túrajelzésen haladtunk a valamikori Esterházy család fűrészüzeme mellett, majd a Cuha-völgye Tanösvényen folytattuk utunkat. A szép új tájékoztató táblák segítséget adtak a látnivalók jobb megértéséhez. A Kőpince-barlang keletkezését megbeszélve kisebb akadályok megtétele után megkóstoltuk a Kőpince-forrás vizét.
Hogy izgalmasabb legyen a túránk, több helyen játékos ügyességi feladatokat kaptak a fiatalok a Cuha-patak mentén. Az egyik pihenőnél még nyelvtörők előadására is sort kerítettünk. Növényismeretből már a idősebb korosztály vizsgázott. A túránk végére már mindenki felismerte a csertölgy, a bükk, a gyertyán, a juhar, a hárs, a meggy, az égerfa levelét, termését. Az erdő gyümölcseit is megkóstolhattuk, mert ekkor ért az eperfa, a erdei szamóca és a vadcseresznye. A Millenniumi emlékobeliszk, a műemléki viadukt, és több alagút látványa lenyűgözte azokat, akik először jártak ezen a vidéken.
Porva-Cseszneknél áttértünk a sárga túrajelzésre, és elsőként a Kopasz-hegyre kapaszkodtunk fel. A Hódos-ér völgyénél beszélgettünk a táj növény és állatvilágáról, az erdei ciklámen élőhelyéről, követtük a színes lepkék mozgását, és előkerült a távcső is, amivel a madárvilágot kémleltük.
A Keselő-hegyen felkapaszkodva kerestük a 4000 éves földvársáncokat, de nem találtuk. Innen leereszkedve, már csak a Fenyőfőn megtekinthető erdei fenyvesről, Kitaibel Pálról, a bauxitról és az élményekről volt szó.
Köszönjük Bihari Gábornak a túra előkészítést, reméljük újabb szép bakonyi útvonal bejárását javasolja a jövőben is.
Minden résztvevő társamnak köszönöm a kellemes, jó hangulatot, Suhayda Andrásnak a fotók készítését, a fiataloknak a játékokban való részvételt.

Bierbauer Imréné

Vinye
Teljes táv: 16.68 km
Teljes idő: 6:23:31
Átlagsebesség: 2.61 km/h
Átlagsebesség mozgásban: 7.42 km/h
Legalacsonyabb: 303 m)
Legmagasabb: 473 m
Összes szintkülönbség: 946 m
Legmeredekebb felfelé: 7 %
Legmeredekebb lefelé: -5 %

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné