A Bakony szívében jártunk

2011. október 22.

Csoportunk október 22-én verőfényes napsütésben vágott neki a 12 km megtételének. A Magas-Bakony legmagasabb pontját a 699 m magas Kőris-hegyet és történelmi emlékekben gazdag környéket ismertük meg.
Túránkat Bakonybélről kezdtük Mészner Viktor hangulatos túravezetésével. A település nevének említése először a Szent-István-i alapítású bencés monostor oklevelében fordul elő. Jelentése a Bakony belsejében való fekvést fejezi ki.
A fontosabb látnivalóknál - Vajda Péter Kilátó, Halomsírok, Pörgöl-barlang, Szent-kút – ifj.Veres Zoltán tartott tartalmas és élvezetes ismertetőtőket. A kiselőadásból megtudtuk Bakonybél történelmi nevezetességeit, ki volt Szent Gellért és Rómer Flóris, mit rejtenek a Halomsírok, hogy jönnek létre a barlangok? A gyönyörű bükk és kőris erdő színeivel, beérett terméseivel, gombáival a mindenkinek élményt nyújtott.
Jól gazdálkodva az idővel, ráadásként még körbejártuk a Szentkút, a kápolna és a kálvária környékét is. Aki akarta, megkóstolhatta a Borostyán-kút = Szentkút vizét is.
A jó hangulatot tetézte a Pikoló étteremben eltöltött idő, a biztonságos túravezetés és a tartalmas ismertetők. Nekünk csak a tájban való gyönyörködés, és a nehézségek leküzdése maradt. Bízom abban, hogy a 43 társam hasonlóan érezte magát mint én, és feltöltődve, emlékekkel gazdagodva tértek haza.
Minden résztvevőnek köszönöm a jó hangulatot és a részvételt.

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné