Európa Diplomás területen...

2011. november 12.

A Tihanyi-félszigetet 2003. óta a kiemelkedő földtani értékei miatt Európa Diplomás területté nyilvánították. A ragyogó őszi napsütés kedvezett a Mérföldkő Turisztikai csoport éves túrájának befejezéséhez. A Lóczy-gejzír tanösvényen elindulva elénk tárult a Balaton látványa a környező hegyekkel és a gejzírképződményekkel.
Az Óvár keleti oldalán „belaktuk” a húsz méter magas bazalttufa falba vájt barátlakásokat, majd az Attila-domb érintésével kiértünk a Visszhang-dombra, ahol Kiss Linda szép előadásában meghallgattuk Csokonai Vitéz Mihály: A tihanyi ekhózos c. versrészletét.
Idegenvezetővel körbejártuk és megismerhettük a Tihanyi Bencés Apátsági templom történetét, és a középkori Altemplomban I. András király kriptáját.
Programunk következő részében a Belső-tó partján a 2011-ben átadott Levendula Ház Látogatóközpontot tekintettük meg. A megszelídült vulkánokról szóló rövidfilm megtekintése után mindenki kipróbálhatta az interaktív teremben lévő ismerethordozókat. A külső részen végigsétálva megismerhettük a nádas élővilágát, kissé távolabb a szürke marha nyáj látványát, majd rövid sétával elértük a gejzírmezőket. A lemenő napsugarak valóban aranyban világították meg az Aranyház gejzírkövein lévő sárgazuzmókat. Megpihenve a köveken, és csodálva az ősz színeit, valóban illik Tihanyra a béke és csendesség kifejezés.
Befejezésként a Történelmi Panoptikumban az Árpád-házi királyokról készült viaszfigurákat tekintettük meg. Bízom abban, hogy a 34 társam élményekkel gazdagodva, és energiával feltöltődve tért haza.
„Béke az érkezőnek, áldás a távozónak”

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné