Bemelegítő séta Bábolna határában

2012. január 21.

Délután egy órakor találkoztunk az új temető parkolójában.
Az időjárás kedvezett nekünk, a nap elbújt ugyan, de teljes lett a szélcsend és a hőmérséklet is igen kellemesen alakult. Igazi kiránduló idő, rajta hát!
Gyorsan elkészült egy-egy csoportkép és elindultunk a banai szőlőhegy alatt a Lobkowitz irányába. Mielőtt elhagytuk volna a szőlőhegyet, a felső sarkánál megálltunk egy rövid pihenőre. Szokni kellett még a terepet, no meg a "légzésjavító" laposüveget . Kihasználva ezt a kis szünetet elmeséltem, hogy ez a bizonyos banai szőlőhegy nem volt mindig banai.
A szőlőhegyet még Gróf Szapáry Pál adta bérbe a banai szőlősgazdáknak, amit a Fő-Hadikormány 3731 számú rendeletéből kifolyólag a Bábolnai Gardasági kormány 1778-ban szigorú feltételek mellett megújított. A kiegyezés után aztán a szőlősgazdák majd mindegyike meg is vásárolta. Továbbindulva a Lobkowiczot Bana felől megkerülve, az erdő szélen nemrégiben épített magaslesek egyikét fiatalabbjaink rögvest ki is próbálták, mennyire lehet róla belátni a határt.
Jókedvűen mentünk tovább egészen a volt erdészház romjáig. Többen emlékeztek még Berger Adolf erdészre és családjára. Itt újra tartottunk egy kis pihenőt, ezt kihasználva elmeséltem amit a Lobkowitz-ról tudtam , illetve amit feltételezni lehetett. Bábolna legnagyobb erdeje az 1960-as évekig élte fénykorát. Ezután megszüntették az erdészházat, a fák zömét kitermelték. Az újratelepítés zömében inkább növesztéssel történt. Az életkora főleg térképeken kísérhető végig. Az 1840-es II. katonai felmérés térképe szerint még igen kicsi erdő volt csak, amit úgy hívtak, hogy "Kocsiszín erdő". Az 1850- es években kezdték telepítéssel bővíteni, és1860-ban háromnegyed részére nőtt a mostani területéhez képest. És ekkor már Lobkowitz erdő néven szerepel. A nevét kutatva csak feltételezések vannak, biztosat senki sem tud állítani. A kutatást két irányba lehet elindítani: Az egyik ami biztos, hogy a cseh Lobkowitz hercegi család egyik sarja az osztrák Hadi Tanácsnak dolgozva egy évben egyszer kijárt Bábolnára a számadásokat ellenőrizni a ménesnél. Ekkor vadászatokat is rendeztek a vendégnek, és valószínűsíthető, hogy az ő nevéről nevezték el az erdőt. A másik szál amin el lehet indulni, hogy van Bábolnán egy 1846-ban kiállított keresztlevél másolat, ami bizonyítja, hogy Johann Lobkowitz keresztlánya Johanna Pappa. Ez a másik feltételezés az erdő Lobkowitz nevét kutatva.
Ezután továbbhaladtunk a volt MHSZ lőtér felé, ahol valamikor sok szép sportrendezvényt szerveztek. Az emlékeket felidézve körülbelül 8 km megtétele után az ácsi út felőli oldalon vettük az irányt hazafelé. Közben ki-ki elmesélte a régi élményeit egy-egy kirándulással kapcsolatban.
Háromórás séta után jó hangulatban haladtunk hazafelé, amit főleg vezetőnknek Magdikának köszönhetünk, akinek mindenkihez volt egy-két vidám szava ha itt-ott lemaradt valaki.

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Böröcz Ferenc