Budapest - A barlangok fővárosa

2012. január 28.

Fővárosunk természeti kincsei közül a Duna mentén fakadó hévforrások messzi földről vonzzák a látogatókat. Turisztikai csoportunk január végén útnak indult, hogy a Budai-hegység barlangrendszerének két barlangját megismerje.
A Budai-hegység barlangjait kevés kivétellel hévizes eredet jellemzi, túlnyomórészt a felső-eocénkori mészkőben keletkeztek, amely a hévizek eredetéül szolgáló karsztosodott triászkori dolomit és mészkőalapra települtek.
E barlangok nem hosszú folyosószerű üregek, hanem a kőzet tektonikus hasadékait, repedezettségét követő rendkívül bonyolult alaprajzú labirintusok. Díszeik nem annyira a cseppkövek, mint inkább a hidrotermális eredetű ásványok.
Elsőként a 1904-ben felfedezett Pál-völgyi barlang kiépített 500 méteres szakaszát jártuk végig. Kísérőnktől megtudhattuk a keletkezésének Földtörténeti hátterét, a felfedezésének történetét, a termeinek nevét. Ma Magyarország leghosszabb barlangjának számít a 29 km hosszával. Megcsodáltuk a föld alatti világ kincseit a cseppköveket, a cseppkőoszlopokat, a cseppkőzászlókat, a vízapadást jelző bordákat, a barlangi gyöngyöket, a gömbüstöket, a meszes vázú állatok nyomait, és még a téli álmát alvó denevért sem riasztottuk fel.
Kiérve a barlangból rövid séta, kb. 950m után elértünk a Szemlő-hegyi barlanghoz, melynek felfedezése az 1930-as években történt. Itt nem cseppköveket, hanem érdekes formájú kelvirághoz hasonló kalcitkiválásokat, az aljzaton felhalmozódott kalcitlemezeket, a hosszanti folyosók falait 3-4 m magasságig szőlőfürtökre emlékeztető borsóköveket csodálhattuk meg.
A barlang +12 ۫Celzius körüli hőmérséklete, a 100 %-os páratartalma, és a kalcium gyulladáscsökkentő, antiallergén hatása miatt légzőszervi betegségben szenvedőknek kúraszerűen ajánlott.
A felújított barlang előterében interaktív terem is várja a látogatókat, ahol részletes információkat láthattunk a barlangrendszerről, a kőzetekről, a barlangászok felszereléséről, a barlangi mentésről.
A barlangból kiérve még egy kis játékra és tanösvény bejárására is volt időnk.
Friss levegővel a tüdőnkben, szép látvánnyal az emlékezetünkben tértünk haza.
Már csak a termálvizes „megmártózás” hiányzott, de azt majd máskor!

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné