A bakonyi „GYILKOS-TÓ” környékén

2012. március 10.

Március elején felüdítő, és nagyon érdekes túraútvonalát jártunk végig a Bakonyban.
A tavasz hírnökeit kerestük Bakonybélen, és a látványban nem csalódtunk!
Messziről megpillantva a fehér bókoló virágú hóvirágot és a tőzikét, először azt gondolnánk, hogy nincs sok különbség közöttük, de amikor közelebbről megfigyeltük, már látható volt a két gyönyörű amarilliszféle közötti eltérés.
Ez megmutatkozott az élőhelyben, mert a hóvirágot üde hegy- és dombvidéki erdeinkben, ligetekben, a tavaszi és nyári tőzikét pedig a nedves, vizes patak melletti erdőben, üde réteken, lápok, mocsarak mentén találjuk. A tőzike egyforma lepelvirágai inkább harangvirágra hasonlítanak, és az 1 cm széles levelei is vastagabbak a hóvirágénál. Mindkettő védett, eszmei értékük 2000 Ft.
A hóvirágnak Magyarországon három faja fordul elő, a kertekben ültetett pompás- és redőslevelű hóvirág, valamint az őshonos kikeleti hóvirág.
A tavaszi tőzikét a Hubertlaki–tó = ”Gyilkos–tó” mesterséges gáttal elzárt Sombereki-séd völgyében csodálhattuk meg. A tavat a Hamuházi-séd, és a Szalai-séd táplálja. A csillogó víztükröt meg-megszakítja a tóból kiálló fák csonkja.
A Bakonyban bármerre járunk, nagyszámú, „séd”-nek nevezett vízfolyással találkozunk. A „séd” ősi magyar szó, mai jelentése „patak”. Mindegyik séd a Gerence-patakba, a Gella-patakba torkollik, és végül hosszú utat megtéve vizüket a Duna szállítja tovább.
Hubertlakon állt egykor az erdőbirtokos Eszterházy-gróf emeltes vadászkastélya, a hubertlaki vadástkastély. A festői épület az 1900-as évek második felében leégett, helyére az erdőgazdaság kulcsosházat épített. A hely csendjével és varázsával méltán adózik a több mint ezer éve a vadászok védőszentjeként tisztelt Szent Hubertus emléke előtt.
A tó környékén az évszaknak megfelelően gőtéket, ritka kétéltűeket, és vízi madarakat lehet megfigyelni.
Kisebb pihenőkkel tettük meg a 9 km-es útvonalat. A tájképi látvány mellett sok új ismeretet is megtudtunk a Bakony élővilágáról Bakonyvári Andor túravezetőnktől.
Hazafelé még Rédén megálltunk, és Asbóth Zsolt túratársunk útmutatásával a gróf Eszterházy család még fellelhető emlékeit tekintettük meg a parkban.
Bízom abban, hogy az érdeklődő túratársaim (30 fő ) élményekkel és gazdag ismeretekkel tértek haza!

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné