Medvehagyma túra

2012. április 14.

Tervezés, ...előkészítés, ...megbeszélés, ...időjárás előrejelzés, ...döntés.
Menjünk vagy maradjunk?
Végül az egyéni utazás vállalása mellett döntött a turisztikai csoportunk.
Medvehagyma az erő alatt Bakonybélre érkezve a Faluház előtt Bakonyvári Andor, a Guzmics Izidor Kulturális és Idegenforgalmi Egyesület vezetője köszöntötte a megjelenteket, és két túraútvonalra tett javaslatot.
Guzmics Izodor bakonybéli apát, a reformkori művelődéstörténet egyik jeles alakja, a dogmatika nagy művelője.
Mi a Szentkút – Csúcs-hegy – Köveshegy Kilátó – Száraz-Gerence 3 órás túraútvonalon indultunk el. Minden fontosabb helyen Szökrényes Anita túravezető bemutatta a látnivalókat, amivel nem győztünk betelni. Túránk utolsó szakaszán kezdtük gyűjteni a tömegesen megjelenő medvehagymát.
Nálunk áprilisban-májusban virágzik. Csak a humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén, főleg a hegyvidéki bükkösökben terem.
Miért olyan népszerű a medvehagyma? Hatalmas gyógyerő szunnyad benne, és a nép azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele. A medvehagyma tulajdonságai lényegében megegyeznek a mi fokhagymánkéval, ám gyógyereje jóval nagyobb. Ezért különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a Medvehagyma krémleves vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért, de enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Általában a hagymafélék idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő. Női problémák, illetve nőknél változó kori panaszok esetén segít.
Medvehagymás zsíroskenyér Az ismeretek birtokában kezdődött a belőlük készült ételek megkóstolása a Tájházban. A „Bakonybéli Szállásadók Baráti Köre” igazi finomságokkal várta a megjelent vendégeket. A receptismertetés mellett, bor és pálinka kóstolására, vásárlásra is volt lehetőség. De aki sétavonaton szerette volna a települést körbejárni arra is volt lehetőség.
Medvehagymás lapcsánka, berét, tócsni Finom hagymaillattal, és receptötletekkel tértünk haza. A legközelebbi találkozón szeretnék egy kis levélcsokrot átadni azoknak is, akiknek nem sikerült eljönni, de talán majd jövőre.

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné