Szépalma

2012. május 12.

A „Bakony szívétől Nagy Förtésig”, vagyis Zirctől Szépalmáig
Ha kilométerben nem is, de történelmi távlatokban számolva hatalmas utazást tett meg a bábolnai „Mérföldkő Turisztikai Csoport” 36 tagja május 12-én.
A 2005-ben átadott Pintér-hegyi Parkerdőből indultunk, ahol őshonos fafajok - gyertyán, bükk, kocsányos tölgy, hegyi juhar, magas kőris, és madárcseresznyefák- között madárdal kíséretében érkeztünk az első pihenőhelyünkre Borzavárra.
Szépalma túra
A Csesznekhez tartozó pusztát 1761-ben gróf Esterházy Dániel több nemzetiséghez tartozó lakókkal népesített be. Régen kedvelt vadászterület volt, és sok bodzát termesztettek.
A ragyogó napsütésben hamarosan Szépalmára, régi nevén „Nagy Förtésre” érkeztünk, ahol szemünk elé tárult a „zöld wellness”, háttérben a Kőris-heggyel.
Szépalmapuszta az Esterházy család egykori ménesbirtoka volt, történetéről sokat megtudhatunk Hogyor József összefoglaló írásából. A történetéből kiderül, hogy Szépalma 1962-ben a Bábolnai Állami Gazdaság ménese lett, majd 1994-ben leromlott állapotban svájci tulajdonba került. Örömmel láttuk a hatalmas környezetbarát beruházást, a 35 szobás Szépalma Hotelt, a gondozott istállókat, a legelésző ménest, és az ápolt Arborétumban a famatuzsálemeket.
Szépalma túra

A látványtól feltöltődve visszaindultunk Zircre, ahol megálltunk a „0 km-es bakancs” mellett, majd újabb történelmi utazás következett a Reguly Antal Múzeumban. A zirci születésű híres magyarságkutató, etnográfus , nyelvtudós életútját, kutatásait és a Bakony népművészetét bemutató kiállást követtük nyomon kísérőnk segítségével.
Ezt követte az Országos Széchenyi Könyvtárhoz tartozó 65 000 kötetes ciszterciek által összegyűjtött könyvek, folyóiratok, és a Díszterem megtekintése, ahol a dongaboltozat, és a Wilde család asztalosmesteri által faragott intarziás bútorokat csodáltuk meg. Aki még nem járt az 1972-ben alapított Bakonyi Természettudományi Múzeumban, annak most lehetősége volt betekintést nyerni a Bakony-hegység geológiájába, növény-és állatvilágának megismerésébe, és a Kárpát-medence ásványai című kiállítás megtekintésébe.
Túránk utolsó állomása a jelenleg felújítás alatt álló apátsági templom megtekintése volt. Az 1732-1752 között épült templom legértékesebb látnivalója a Boldogságos Szűz Mária mennybemenetelét ábrázoló oltárkép, a freskók, és a faragott szobrok.
Szépalma és Zirc történetéről, a ciszterci szerzetesrend életéről alaposan felkészült ifj.Veres Zoltán és Mészáros Attila, amit ezúton is szeretnék megköszönni.
Bízom abban, hogy akik eljöttek, azok nem csalódtak a gyönyörű látványban, és a történelmi múltban!

    Statisztika:
  • Teljes táv: 13,3 km
  • Menetidő: 4 óra
  • Legalacsonaybb pont: 419 m
  • Legmagasabb pont: 536 m
  • Összes szintkülönbség: 724 m

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné