Komáromtól Ácsig

2012. június 23.

Történelmi túra a Duna parton Komáromtól Ácsig
Azon a vidéken jártunk, ahova Jókai Mór megálmodta „Az arany ember” című regényében Tímár Mihály komáromi gabonakereskedő életét, és ahol hosszú évtizedekig katonai események zajlottak.
A gyalogtúránkat a Monostori Erődben kezdtük, ahol a Asbóth Zsolt rendkívül tartalmas, és élménydús előadásában jártuk végig az Erődöt.
Monostori erőd
Megtudtuk, hogy Komárom évszázadok óta fontos védelmi erődítésekkel rendelkezett. A rómaiak által megkezdett erődítési munkálatok jelentették az első védműveket, majd a Honfoglalás után kiépült az ún. „Öregvár”, ami a XVII. századtól az ún. „Újvárral” kiegészülve állt ellen a török hadaknak. Az erődrendszer kiépítése a Napóleoni háborúk után, 1809-ben kezdődött és 1877-ig tartott. Ennek során építették fel a Duna jobb partján a Csillag Erődöt, a Monostori Erődöt és az Igmándi Erődöt. Fő feladatuk a dunai hajóút, az átkelőhelyek és Budapest – Bécs útvonal védelme volt.
Monostori erőd
A Monostori Erőd Közép-Európa legnagyobb erődítménye volt, bevehetetlennek számított, amit a Zsolt nagyon szemléletesen magyarázott a maketten. Az épületegyüttest a két világháború között a Magyar Királyi Honvédség laktanyaként és kiképzőközpontként hasznosította. 1945-től pedig a szovjetek Déli Hadseregcsoportjának legnagyobb lőszerraktára volt. 1990-ben a szovjet csapatok kivonulása után műemlékké nyilvánították. Az Erőd alapterülete 104 000 m2, a fedett területek nagysága 30 000 m2, melynek egy részét bejártuk, közben sok izgalomban volt részünk.
Monostori erőd
Monostori erőd
Rövid pihenő után kezdődött a Duna –parti túránk második része, ahol a kavicsos parton, a parti sétányon, a Vasúti híd mellett haladtunk, ahol beszélgettünk az aranyásók munkájáról, a lóvontatókról, a horgászatról, és a vizek élővilágáról. Közben megálltunk egy kis kagylóhéj és csigaház szedésére, valamint szükségünk volt parti fák és kövek megmászására is.
A Duna kisebb szigetei közül Szent Pál-sziget egyik oldalán haladtunk Koppánymonostor irányába, ahol a holtágak életét is megcsodáltuk. A hangulatos Vadkan Tanya étteremben megpihentünk, és következett a Herkályi erdőn keresztül a visszafelé utunk. A mintegy 70 hektárnyi területen 3-400 homokpusztai kocsányos tölgy hagyásfákat, borókás szürkenyárasokat, és erdei fenyők szép példányait láthattuk. Az ácsi erdőben emlékoszlop őrzi az 1848 - 1849 évi szabadságharcban elesett honvédek emlékét.
Komáromtól Ácsig
Kissé elfáradva, de rengeteg élménnyel tért haza a „Mérföldkő Turisztikai Csoport” 36 tagja.

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné