Bakonybél, Witt-kilátó

2012. július 7.

Júliusban a Bakony közepében
A rekkenő hőség ellenére Mészner Viktor túravezető meghívására heten nekivágtunk a 15 km-es túraútvonal megtételének.
Első érdekesség a „Mészégető” megtekintése volt. A Bakonyban kb. 250 éven át foglalkoztak mészégetéssel. A meszet fertőtlenítésre, házak tisztántartására, meszelésre, építkezésnél kötőanyagként használták. Előállítása szaktudást kívánt. Az égetett meszet szekerezéssel távoli vidékekre is szállították. Bakonybélben utoljára Sekk István, Másli Károly és Pék Ferenc égettek meszet az 1990-es évek elején. A Sekk-kemence rekonstrukciója 2008. nyarán készült el, mellette kialakított szalonnasütő helyek csábítják a vendégeket, továbbá egy magaslesről is gyönyörködhettünk a falura nyíló csodálatos panorámában.
Bakonybél Kissé meredek túraútvonalon haladtunk tovább a Witt-kilátóhoz. Nevét Witt Lajos (1898-1994) erdőmérnökről kapta. A hegyoldalakba vájt meredek, sziklás-kőomlásos oldalú kavicsos erdőgazdálkodási út vezetett egy apró fennsíkra, ahonnan a Bakony legmagasabb csúcsaiban és legnagyobb erdeiben gyönyörködhettünk. A Pápa-ugodi Hitbizományi Uradalomnál is dolgozó erdőmérnöknek 1957-ben el kellett hagynia az országot, családjával együtt Kanadába emigrált. Vancouver-ben hunyt el 1994-ben. Utolsó kívánsága az volt, hogy hamvait magyar hazájában, ugodi földben helyezzék örök nyugalomra. Ezt az óhaját családja 1998. augusztus 28-án teljesítette, hamvai már örökre Ugod erdejében nyugszanak. Itt, a kiválasztott magaslaton adózik tisztelettel emlékének és munkásságának egy emlékkövön elhelyezett tábla, mely előtt padokon pihenhet meg a fáradt kiránduló, gyönyörködve az összefüggő erdőségekben, a Kőris-hegynek, a Bakony legmagasabb pontjának látványában, a távolban pedig a Pannonhalmi Apátság épületegyüttesében. A helybeliek Kádár-kilátónak is nevezik ezt a helyet, emlékezve arra, hogy egy látogatása során itt terítettek vacsorához Kádár Jánosnak a hely varázsa és a csodás kilátás miatt. Az itt álló padok ma is megpihenésre, piknikezésre csábítják a látogatót.
Witt-kilátó Mi is megpihentünk, gyönyörködve a távolban lévő hegycsúcsokban. Az emlékkő feletti kis tisztáson áll az az emlékmű, amely „Dicsértessék a Bakony” felirattal tiszteleg a hegység és a bakonyi erdő nagysága előtt.
Elköszönve az emlékműtől a Táboros hegy útvonalon tértünk vissza Bakonybélre, ahol már finom ételek, italok vártak bennünket a Pikoló étteremben. Itt szívesen látott vendégek a bábolnai turisták, ahova majd visszatérünk.
Witt-kilátó

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné