Kerékpárral a Bakony kapujában

2012. augusztus 18.

A Bábolnai Mérföldkő Turisztikai csoport augusztusi programjában kerékpáros túraprogram is helyet kapott, melyen 25 fő vett részt.
Indulás A több mint 40 km megtétele nem jelentett gondot a kezdő kerékpározóknak sem, mert az időjárás nagyon kedvezően alakult.
Túraútvonalunk első megállója Ászáron volt, ahol megtekintettük a 2011. júniusában átadott Mini skanzent és a Tájházat (Barta - házat). A skanzenben csaknem 1500 négyzetméteres zöld területen 22 lakóépület kicsinyített mását csodálhattuk meg, mely Dunántúl népi építészetét ábrázolja. Minden házacska egy adott időszakot és egy adott építészeti stílust örökít meg méretarányos formában. A lakóházak mellett szélmalom, kovácsműhely, templom kicsinyített mása is kapott helyet. A mini skanzen építője a szomszéd falu, Ete polgármestere volt. Az udvaron lévő kemencében a sült cipót nem volt időnk megkóstolni.
Jászai Mari szülőháza Indultunk Jászai Mari színésznő házához, aki 1850. február 24-én született Ászáron. Halálának 50. évfordulója emlékére 1976-ban nyitották meg az emlékkiállítást. Azt vallotta magáról, hogy „A színpadon apám vagyok, az életben az anyám”.
Rövid útvonal után megérkeztünk Kisbérre a Bakony kapujához. Elsőként a Batthyány – család által építtetett Kiskastély felújított épületénél töltöttünk el hosszabb pihenőt. A Kiskastély külső homlokzata visszanyerte eredeti állapotát, és helyreállították a belső tereket is. A kis helyiségekre szabdalt épületből hét darab, egyenként 30-40 négyzetméteres termet alakítottak ki, melyben helytörténeti kiállítást rendeztek be és bemutatják a Kisbéri Magyar Királyi Ménes történetét. Hegedűs Pali bácsitól sok érdekeset megtudtunk a város történetéről és a híres kisbéri ménes történetéről.
Ezt követőben az 1858-ban épült Magyar Királyi Lovarda felújított épületét csodáltuk meg. Az impozáns épület máig Közép-Európa egyik legnagyobb fesztávolságú fedett lovardája. Elidőztünk, és többször körbejártuk báró Wenckheim Béla lovasszobrát, melyet Fadrusz János 1901-ben készített. Kisbér a II. világháborúig a lótenyésztés fellegvára volt. Itt született „Kincsem, a verhetetlen csodakanca”, és „Imperiál, a legjobb magyar versenyló”.
Jászai Mari szülőháza A lótenyésztés emlékeinek felidézése után elsétáltunk a Tópart mellett felépült „Mini Magyarország Makett Parkhoz”, ahol történelmi sétát tettünk. Az 54 különleges épület történetét elolvasva, és Asbóth Zsoltot hallgatva sok érdekeset megtudtunk hazánk nevezetes épületeiről.
Visszaérve a városközpontba, a programunkba még fagyizás és étkezés is belefért az „Aranyfürt Étteremben”. Nem tele hassal, de tele élményekkel és sok érdekes információval kerekeztünk haza. Útközben felidéztük a látottakat, amit minden kedves olvasónak ajánlani tudok.
A gyorsabbak 50 perc alatt, a beszélgetősek 60 perc alatt értek haza. Nagyon örültünk, hogy bevállaltuk ezt a programot, és a kerékpározást!

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné