Tavaszi méregtelenítő túra Bakonybélen

2013. április 20.

A Magas–Bakony Tájvédelmi Körzet egyik gyöngyszeme Bakonybél. A turisztikai csoport tagjaival már nem először tettünk több kilométeres tavaszi túrát a környéken. A hóviharok elmúltával már nagyon megmutatta erejét a természet. A fák lombfakadásban voltak, de a gyertyános-bükkösök alja tele volt szebbnél szebb gumós és hagymás növényekkel.
Az illatozó odvas keltikék mellett már messziről érezhető volt a medvehagyma illata is. A medvéken kívül az emberek szervezetére is kedvező hatással van, mivel kiválóan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért is. A nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, „ólommentesítő” hatása miatt. Mi ideális időben mentünk gyűjtőútra, mert még virágzás előtt volt, ugyanis szezonja május végén véget ér.
Túratársaimmal igyekeztünk betartani a természetvédelmi előírásokat, és csak a megengedett 2 kg/fő levélmennyiséget gyűjtöttük be. Szedés közben volt idő tanácsokat adni a tartósítás módjaira, mert a szárítástól a pesztóhoz hasonló szósz elkészítésig mindenki adott ötletet, ill. receptajánlatot. Ennek két változatát, a krémlevest és a medvehagymával töltött húst, illetve a palacsintát többen megkóstoltuk a Pikoló étteremben. A Gerence patak korábbi magas vízállása miatt megváltozott a túraútvonalunk, de a 35 fő társammal így is élveztük a kellemes napsütést, a friss illatot, és a táj szépségét. A túra végén akinek még volt ereje, az ellátogatott egy helyi fafaragómester műhelyébe, vagy az Erdők Háza Múzeumába, de ha csak különleges gyümölcsízeket akart megkóstolni, a helyi őstermelőnél azt is megtehette.
Bízom abban, hogy a tavaszi méregtelenítő túra mindannyiunk egészségét szolgálta!

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné