Kerékpártúra a gönyűi Duna-parton

2013. június 1.

Turisztikai csoportunk nagy érdeklődéssel várta a kerékpártúrát, melyet összekötöttünk Gönyű község nevezetességeinek megtekintésével.
A község Győr-Moson-Sopron megyében, Győrtől 16 km-re, a Duna jobbpartján települt, régi hajós múltra tekint vissza. Dinamikusan fejlődő, rengeteg adottsággal rendelkező község 2915 fős népességgel. Északon a Duna, délen egy 3200 ha-os erdő, (a Pannonhalmi Tájvédelmi körzet része), keleten pedig a Cuhai-Bakonyér határolja.
A távolság megtétele nem jelentett gondot, csak egy-két kerékpár működésével akadtak gondjaink. A virágzó fák, bokrok és mezei virágok illata kísérte végig utunkat.
Megérkezvén Gönyűre, először a 2009-ben megépített sétányon haladtunk végig, ahol információs táblák adtak segítséget a terület megismeréséhez.
Több táblán az Erebe-sziget keletkezéséről, nevéről, élővilágáról olvashattunk hasznos ismereteket. Már a sziget elnevezése is felettébb érdekes, két verzió is él a köztudatban. Az egyik még a török-időkig nyúlik vissza, mikor is Gönyű lakossága a szigetre menekült a vérszomjas betolakodók elől. Akik már biztonságban érezhették magukat a sziget védelmében, "Erre be!" felszólítással mutatták a helyes irányt a többieknek.
A másik verzió a hajózással kapcsolatos, ott is az "Erre, be!" parancsot kiabálták, csak éppenséggel a lovakkal dolgozó rakparti munkásoknak mutatták így az utat.
A sziget a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzethez tartozik, és 2000-től Erdőrezervátum. Elsősorban a gazdag állatvilága miatt jelentős. A hódok és vidrák mellett számos felbecsülhetetlen értékű faj talál itt menedéket. A 64 hektáros vízzel határolt területen talált otthonra a védett partifecske, a gyurgyalag, a barna kánya és a jégmadár is.
A vadrécék különböző fajainak nagyobb számú csapataival elsősorban a vonulási időszakokban találkozhatunk. Nem itt fészkel, de ide jár táplálékért a rétisas és a feketególya is. A sétányról gyönyörködhettünk a Dunán közlekedő hajókban, és odaképzeltük a vízimalmokat, a kompot, és a kikötőt. Láthattuk a felújított tűzoltókocsit, és az Ad Statuas – Vaspuszta római elődje tábla - bemutatta a régi katonai táborok és a limesút helyét.
Különleges élményben volt részünk a Hajósmúzeum megtekintésekor, melyet a Helytörténeti Egylet két lelkes vezetője mutatott be (Szórádi Csaba, és Pongráczné Singer Johanna). Egyesek még hajósruhába is beöltöztek...
Végigkerékpároztunk a településen, és minden nevezetes épületet megtekintettünk.
Örültünk, hogy az időjárás nem zavarta meg a 40 km-es utunkat, és sokrétű információt gyűjtöttünk a hajózással kapcsolatban. Javaslom a település megismerését azoknak, akik még nem jártak ezen a tájegységen.

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné