A Gerecse értékeiből

2013. június 29.

Turisztikai csoportunk júniusi túraprogramját úgy állította össze, hogy a Gerecse hegység természeti értékei mellett legyen időnk megtekinteni a OMVK KEM Területi Szervezete által meghirdetett Vadásznapi programot is.
Gerecse a Dunazug-hegység háromszög alakú, legnyugatibb része, átlagos magassága 400 méter. Üledékes építőanyagainak helyi formái közül nevezetesek a mészkő barlangjai, a jura-mészkő „vörösmárványa”, az eocén, oligocén rétegek szénbányái, a cement alapanyaga, a márga, a Dunára néző lejtők vastag löszrétegébe vágott mély utak, löszfalak.
Programunk első helyszíne a Bocsájtó völgyben az Agostyáni Arborétum volt, ahol szakvezetéssel egy órán keresztül ismerkedtünk a növényzettel. A terület különlegességét már az Eszterházyak is felismerték, hozzáértő szemmel választották ki, és telepítették be a szlavóntölgyeket és vörösfenyőket még 1912-ben. A telepítés alapját mégis a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi osztálya által 1953-ban meghirdetett a „Honosítás alatt álló fás növények ökológiai, élettani és rendszertani vizsgálata” c. pályázat képezte. Tehát az arborétum alapvetően fatermesztési kísérleti céllal létesült. A tervezési, szaporítóanyag beszerzési, felügyeleti munkákat Nemeskéri Kiss Miklós, dr. Barabits Elemér, Bánó István és Galambos Gáspár végezték. Szakirányításuk alatt 1955 - 1962 között mintegy 300 növényt és változatot telepítettek a kertbe.
Ezt követően kezdtük meg a 10 km-es túránkat, érintve a Mária, és a Szent Jakab zarándokút jelzéseit. A kék jelzésen lepkék tánca kísérte végig a lépteinket. Terveztük felkeresni a Peskő-hegy (400 m) kicsiny, kőfülke barlangját a meredek, sziklás hegyoldalban, de nem tudtuk megközelíteni. Árnyas lombak alatt beértünk Tarjánba, ahol bekapcsolódtunk a vadásznapi programba. Lukáts Péter úr a KEM Elnöke köszöntötte, és vendégül látta a csoportot.
A változatos programok - kiállítás, fúvószenekar műsora, solymász-, ragadozó kisemlős-, vadászkutya bemutató - feledtették a túra fáradalmait. Az ügyesebbek belekóstoltak az IKR csapata által készített I. helyezett vadételekbe is. Bízom abban, hogy a 24 fő társamnak sikerült gazdag élményekkel hazatérni.

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné