Ingókövektől a Katonai emlékhelyig

2013. október 19.

Turisztikai csoportunk októberi programjaként az ország földtani értelemben vett legöregebb, gránit alapkőzetű tájegységét járta be a Velencei-hegységben.
A hegység lepusztult felszínéből előbukkanó gránittömbök ellenálltak az eróziónak, a köztük lévő hasadékokból a víz és a szél kihordta a törmeléket és a mállási anyagot. így láthatóvá váltak a legömbölyített formájú, egymásra tornyosodó, bizarr formájú ingókövek. A helyi népnyelv a gömbölyded formákat „gyajúzsákok” néven emlegeti.
Túránk első részében a legjellegzetesebb formákat mi is körbejártuk az 1994-ben létesített Gránit tanösvényen és környékén. Megsimogattuk a Pandúr-követ, a Kocka-követ, a Pogány-követ, majd folytattuk túránkat a Mészeg-hegységre. Elhaladtunk az 1990-es években épült Don-kanyar Emlékkápolna mellett, majd felértünk a Katonai Emlékhelyre. Itt különös élményben és látványban volt részünk, mert a tájegység igazi arculata itt bontakozott ki. Tárlatvezető segítségével megismertük az 1848-49-es Pákozd – Sukorói csata emlékeit, a XX. századi háborúk emlékeiből az első világháborús katonai barakk és a második világháborús eredeti, a Margit-vonal részét képező lövészárok korabeli módon megjelenített szakaszát jártuk végig. Az 1956-os őszi események emlékét a forradalom 55. évfordulójára elkészített Emlékpont őrzi. Megtekintettük a magyar zászlókat, és az aradi vértanúk tiszteletére készített emlékoszlopokat is. A „Magyarok a békefenntartásban” interaktív teremben sok érdekeset láttunk a missziós katonai szolgálatról. Végiggondolva a sikeres és szomorú történelmi eseményéket, túránkat a Mészeg-hegyen létesített Arborétum körbejárásával fejeztük be.
A geológiai tanösvény, a tájház, a halászati kiállítás, a botanikai tanösvény őszi színvilága mindenkit lenyűgözött. A kilátóból a szép napsütésben gyönyörű panoráma tárult elénk, megmutatta arcát a Velencei-tó és a hegység. Bízom abban, hogy a 31 fő túratársam maradandó élményekkel lett gazdagabb. Legközelebb a Vértes hegységbe látogatunk.

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné