Túra a nem álmosító Ámos-hegy környékén

2014. január 18.

A kedvező téli időjárás kimozdította a turisztikai csoportunkat (33 fő) a Kelet-Bakony néhány szépségének megtekintésére. Elsőként Alsóperén álltunk meg, ahol Szabados Zsolt vezetésével megtekintettük a Látogatóközpontban kiállított 209 darabból álló afrikai trófeagyűjteményt.
Kicsit elgondolkodva, de csodálattal néztük a számunkra különlegességnek számító afrikai gyűjteményt, mint pl. hat egészben preparált oroszlánt, orrszarvúkat, agyarpárokat. Egy videó film segítségével bepillantást kaptunk a HM VERGA Rt. szakkezelésében lévő erdőtípusokba és a vadgazdálkodásba.
Túránkat a Nádasdy arborétumban folytattuk. A család a XIX. századra a Dunántúl egyik legjelentősebb földbirtokosa volt. Nádasdladányban kastélyt, Alsóperén vadászkastélyt, és parkot alakított ki. Ma is láthatók a 100 évesnél öregebb jegenyefenyők, hamisciprusok példányai. A felújított arborétumban állították fel Magyarország Keresztjét, a Példaképek Emlékparkban 12 híres erdész-, vadászelődnek állítottak emlékfákat, és megálltunk a Széchenyi Zsigmond emlékműnél is. A Szent Imre ökumenikus vadászkápolna több eseménynek ad otthont.
Egy kis pihenő után elindultunk az Eplény felé vezető 7 km-es túraúton, ahol a fakitermelés szakszerű munkáit is láthattuk. A túra alkalmat adott a sífelvonók megtekintésére is, de mi az Ámos-hegyre vezető egyik tanösvény gyalogos útját választottuk. A 4 km-es, kissé emelkedő túraút során az oktató táblák információt adtak a táj geológiájáról, a jellemző erdőtársulásokról, vad-és vízgazdálkodásról.
Az 508 méter magasan álló kilátóról megcsodáltuk a közelben lévő hegyvonulatokat. A Pihenőerdőből kiérve kellemesen elfáradva, de nagyon vidám hangulatban indultunk hazafelé.

Alsópere - Eplény

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné