Zichy Ferenc Látogatóközpont

2014. február 8.

Győrben a Káptalandombon, Magyarország legnagyobb területű egyházi gyűjteményét tekintette meg turisztikai csoportunk 14 tagja.
A bemutatott épületek és műtárgyak a Győri Egyházmegye ezer éves szakrális-kulturális örökségeként maradtak ránk.
Elsőként a 2004-ben létrehozott Apor Vilmos Kiállítást tekintettük meg. A színvonalas tárlatvezetés kapcsán megismertük Apor püspök életútját, vértanúhalálát, és boldoggá avatásával összefüggő dokumentumokat. A Szentek Tornyában a püspökvár építésének történetét, a győri püspökök portréit, címereit láthattuk, majd a Torony Kilátóból megcsodáltuk a város fekvését, a kiemelkedő épületeket, és az egymásba torkolló folyókat.
A gyönyörű panoráma után a Káptalanház épületében megismerhettük az egyházmegye építészetét, a vértanú papok élettörténetét, és II. János Pál pápa győri látogatásának pillanatait.
A Szent István –kori székesegyház épületébe sajnos nem jutottunk be, ahol láthattuk volna a Szent László-hermát, a Könnyező Szűzanya-kegyképét, és Boldog Apor Vilmos sírját.
Az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár tárlóiban ötvös remekeket, miseruhákat, liturgikus eszközöket, a könyvtárban kódexeket, régi magyar könyveket csodáltunk meg.
A programunk utolsó látványossága a Múzeumház kiállítási tárgyainak megtekintése volt, ahol Lebó Ferenc szobrász –és éremművész alkotásai nagy tetszést váltottak ki.
Bízom abban, hogy a sok új kulturális ismeret visszacsalogat még bennünket Győrbe!

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné