A „Kökörcsin-körút” értékei

2014. március 29.

A 4200 lakosú Nyúl (NULU, NUUL) település a Kisalföld és a Sokorói-halomvidék három dombsorán helyezkedik el. Turisztikai csoportunk 39 fővel járta be a madarakról (gyurgyalag, cinege, búbosbanka, fakopáncs, sárgarigó, harkály, tengelic) elnevezett 11 km-es körút legfontosabb állomásait, és a település fontosabb látnivalóit.
Túránkat a Szent Istvánról elnevezett faluközpont nevezetességeinek megtekintésével kezdtük, majd a zöld túrajelzésen haladtunk tovább. A terület a Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozik, elsősorban a geológiai látványossága a „szurdik = óriás vízmosás” miatt, mely 650 méter hosszú képződmény. Nevezetes kilátópontokról jól belátható a környék – Zsidó-domb (241 m), Pojt, Lila - Kilátó (313 m), URH antennával megemelt Hegyes-magas (307 m), távolabb a¬ Cseh-hegy (214 n), a Gerha, a Pillis, a Nyúlhegy emelkednek ki a nyúli dombok közül.
A löszmélyutak mentén régi és szépen felújított pincesorok látványában volt részünk, főleg a Vaskapu utcában, de különös látványt nyújt a Szél Fiai Fogadó épületegyüttese. A partfalakat, a régi pincéket ördögcérna nevű évelő növények sokasága lepi el, melyet támfalnak és védősövénynek ültetnek. A nádas házak különös hangulatot árasztanak, többet közülük szépen felújítottak, de a többség magányosan árválkodik. A nemrég helyreállított gerhai pléh-Krisztust elhagyva szőlőültetvények és présházak között tértünk vissza a településre.
Ekkorra már jócskán elfáradt a csoport, de még tettünk egy rövid látogatást az 500 évesre becsült Sárkánylyuk Pincébe, ahol a környék borfajtáit lehetett megkóstolni (olaszrizling, cserszegi fűszeres, tramini, sárkányvér, stb).
Kökörcsin A védett kökörcsint nem sikerült lencsevégre kapni, a pompás tollazatú gyurgyalagnak pedig a löszfalba vájt járatát csodálhattuk meg. Bízom abban, hogy a természeti, a történelmi és a néprajzi értékek látványával gazdagodva tért mindenki haza.
Forrás: Szőcs Mihály
biológia-földrajz szakos tanár,a településfejlesztési bizottság tagja

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné