Túra az „ezer sziget” világában

2014. április 26.

Turisztikai csoportunk 30 fővel, kissé csepergős időben vágott neki a látnivalókban gazdag Szigetköz nevezetességeinek megtekintésére.
Elsőként Dunaszegen a Falumúzeum mögötti épületben a Stabilmotor gyűjteményt tekintettük meg. A népnyelv csettegőknek, csühögőknek hívta az ipartörténeti szempontból pótolhatatlan magángyűjteményt. A belső égésű motorok valamilyen munkaeszközt hajtottak egykor. A motorokon kívül régi munkagépek, eszközök, olajozók, régi tablók, és sok más érdekesség is látható. A Helyismereti gyűjtemény termeiben láthattuk a népi paraszti gazdálkodás, pásztorkodás, kismesterségek eszközeit, a helyi népviselet darabjait, gyermekjátékait. A gazdag gyűjtemény megtekintése után Hédervár nevezetességeinek megtekintése következett Ertl Sándor túratársunkkal.
A történelmi múlt a Héderváry család nevéhez főződik. A várkastélyt eredetileg a XII. században építették, többször lerombolták, majd a XIX. században Khuen-Héderváry Károly romantikus stílusban átépítette. Ma négycsillagos szállodaként működik. A kastély körüli valamikori angolpark kissé elhanyagolt állapotban van, de jóleső sétát tettünk az illatozó parkban. A Boldogasszony-kápolna a Héderváry család temetkezési helye, melyet Héderváry Katalin lorettói kápolnával bővített. A védett temetőkertben, a kápolna bejárata előtt 700 évesre becsült kocsányos tölgy áll, melyet a néphit Árpád fájának nevezett. Körbesétálva a településen láthattuk még a Kont-fát, a Kolorádó bogár szobrot, és a Római katolikus Szent Mihály templomot.
Virágzó gesztenyefasor mentén érkeztünk Lipótra, ahol a Holt-Duna tanösvény kiemelkedő értékeit mutatta be Ásványi Antal Aurél területőr. A Barátság ligethez zsombékos-sásos, nádas, gyékényes partszegély mentén érkeztünk. A közeli kilátóról jó rálátás nyílt a vízfelületre, ahol távcsővel madármegfigyelést is végeztünk. A tündérrózsás, vízitökös hínártársulás sok kétéltűt és hüllőt rejt. Különös látványt nyújtott a Dunaremetei kikötő és az új kompátkelő megtekintése. Itt megpihenve a területőr beszélt az élőhely rekonstrukcióról, a Duna eltereléséről, a vízutánpótlásról, a csatornarendszerről.
Pihenésképpen nem hagyhattuk ki a Lipóti Pékség megtekintését, a termékek megkóstolását sem.
Hazafelé tartva még egy különleges látvány várta a bonsai,- és sziklakertkedvelőket. Ásványrárón a magángyűjtő és fafaragó Ernő bácsinál megnéztük a különlegességeket.
Minden érdeklődő figyelmébe ajánlom a Szigetközi Tájvédelmi Körzet megtekintését!

Holt Duna tanösvény - Lipót

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné