Miről dalolnak a madarak Dinnyésen?

2014. június 7.

Arról a Velencei-tó nyugati részén elhelyezkedő nádassal borított Dinnyési Fertő Természetvédelmi Területről, melyet 50 éven keresztül óvott, védett Müller István természetvédelmi őr, és akinek méltó utóda Fenyvesi László úr, a „honszerető”és „Gárdony Városért” kitüntető cím tulajdonosa!
A fertő szó eredeti jelentése ingovány, mocsár, süppedékes terület.
Túránkat a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Központnál kezdtük, ahol Fenyvesi László elismert szakvezetőtől különleges ismereteket tudtunk meg Dinnyés múltjáról, a médekről = a vizek népéről, és a kezdeményezéseként 2010-ben létrejött „Madárdal Tanösvény”élővilágáról. Csoportunkkal a Müller István túra főbb állomásait jártuk végig, ahol a gyógynövények illata, a nádasból, a bokrokból madárdal, az őshonos állatok legelészése, és a madármegfigyelő toronyból a kócsagok, gémek, récék és ragadozó madarak lenyűgöző látványa fogadott bennünket. Lehetetlen felsorolni azt a sok ismeretet, és élményt, amit a túra során kaptunk Fenyvesi úrtól a természet-és hazaszeretetből.
Programunkat a tóparton, a Chernel István Madárvártában folytattuk, ahol Borsányi András munkatárs mutatta be a kutatóház munkáját, a madárgyűrűzés titkait, a kilátóból pedig a Velencei-hegység, a Velencei-tó teljes látképe tárult elénk. A vizek és a madarak szépséges látványa után tovább „szárnyaltunk” a nagy magyar író, Gárdonyi Géza Emlékházig.
A tárlatvezetés kapcsán megismertük a sokoldalú író életének legfőbb állomásait, irodalmi alkotásának értékeit, és személyes tárgyait. Elkalandoztunk az egri vár kicsinyített mása a Rönkvár mellett, ahol vidám gyereksereg harcolt a képzeletbeli török támadókkal.
Mi győztesen távoztunk tovább, hogy megtekinthessük és megkóstolhassuk az Agárdi Pálinkafőzdében készült kiváló termékeket. Az üzemlátogatás során Vértes Tibor főzőmestertől a szakszerű vezetés mellett termékismertetést is kaptunk, a pálinkákról, párlatokról, likőrökről, vodkákról, szörpökről. Néhányan ismerkedő kóstolóra is beneveztek.
Finom gyümölcsillattal az orrunkban, már csak a tüdőnket kellett felfrissíteni az Agárdi Parkerdő- és Szabadidőközpont árnyas fái alatt. Többen kipróbálták a szabadtéri fitnesz eszközöket is. A kellemes melegben megszomjaztunk, ezért megkóstoltuk a fagyiba zárt gyümölcsízeket is...
Bízom abban, hogy az élményekben gazdag túranap után többen visszatérünk majd erre a szép vidékre!

Dinnyési Fertő - Agárd

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné