Túra a Királyok Városában és Fejér-megye kastélyaiban

2014. november 8.

Nehéz szavakban röviden összefoglalni azt a sok élményt, amiben része volt a turisztikai csoportunknak!
Elsőként Székesfehérváron tettünk egy történelmi sétát Kulcsárné Németh Mariann idegenvezető segítségével. A város latin neve Alba Regia, melynek jelentése Királyi Fehér. A fehér szó Fehérvár minden idegen nyelvű nevében megtalálható, és a fehér mészkőből emelt városfalakra utal. Koronázóváros, itt őrizték a koronázási jelvényeket, a kincstárat, a levéltárat, itt tartotta a király az országos törvénylátó napokat, csak a fehérvári bazilikában megkoronázott király volt a törvényes uralkodó. A város hivatalos nevében megtalálható székes jelző a királyi székre, vagyis a trónra utal, mely csakugyan Fehérvárott volt fellelhető.
A belváros műemlékekben rendkívül gazdag, melyek közül megtekintettük a Középkori Romkertet, ami Nemzeti Emlékhely. A romterület az egykori Nagyboldogasszony-bazilika (vagy Szűz Mária) maradványait rejti, ahol 43 magyar királyt koronáztak meg. Megcsodáltuk a Szent István Mauzóleum freskóit, és szarkofágját. A 30 vallási épület közül kiemelkedő a Szent István Székesegyház, és annak sekrestyéje. A Városház tér a Püspöki Palotával az Országalmával, a Szent Imre templommal, a Hiemer-házzal. Lenyűgözőek a köztéri szobrok, például a ciszterci templom harangja a II. világháborús emlékműbe építve, vagy a levegőben egyensúlyozó Mujkó (Mátyás bolondja), vagy a Virágóra, vagy a Kati néni szobra, vagy a Prohászka emlékmű, a Szent László szobor, a Wathay Ferenc szobra a Várkörúton, vagy a Mátyás király Emlékmű.
A hangulatot fokozta a megszólaló Órajáték, és a Szent István Múzeumban a Seuso-kincsek megtekintése.
Teli élményekkel folytattuk túránkat Iszkaszentgyörgyre, ahol Amádé-Bajzath-Pappenheim-kastélyt, és körülötte kialakított Kastélybirtok Tanösvényen tettünk egy rövid sétát.
A többször átépített kastélyt a második világháború végéig a Papperheim család birtokolta, majd utána kórház, menekültszállás, munkásszállás is volt. Ma egyik szárnyában iskola, a másik részét bérbe vette a finn származású Ari Santeri Kupsus lovag, aki gondozza és a látogatóknak bemutatja a kastély felújított részét. A kastélyhoz tartozó angolparkban alakították ki a 10 állomásból álló tanösvényt. A Piramiták-hegy kedvelt kirándulóhely, ahol a Kőasztal, a Kőpiramis, és a Csillaghegyi Kilátó emlékeztet a régmúltra, és a jelenre.
Innen indultunk utolsó kastélytúránkra Fehérvárcsurgóra, ahol Károlyi György gróf által épített kastély látogatható részét jártuk körbe. A Károlyi család 1847-1944-ig élt a kastélyban. A második világháborúban a benne állomásozó katonák nagy károkat okoztak az épületben. A 40 hektáros park és az épület szolgált üdülőként, gyermekotthonként, majd sokáig üresen állt. A kastélyépítő ükunokája Károlyi György pályázat útján megszerezte a hasznosítási jogot, és elkezdődött a felújítás. Ennek köszönhető, hogy megújult 2009 – 2011. között a kastély középső szárnya, a könyvtárterem, a lépcsőház.
Szerencsénk volt, mert láthattuk Szalai Katalin Kódexíró alkotásait az egyik kiállító teremben. A Károlyi József Alapítványnak köszönhetően folytatódik a park, az istálló, a csónakázótó felújítása.
Túránk végére besötétedett, így esti fényében intettünk búcsút a kastélynak.
Köszönöm a 43 túratársamnak az érdeklődést, és a kellemes hangulatot!

Kastély túra

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné