Túra a Királyok Városában és Fejér-megye kastélyaiban

2014. november 29.

Turisztikai csoportunk tagjainak külön kérése volt, hogy az idei év végén szervezzünk egy adventi túrát Pozsonyba. A nagy érdeklődésre való tekintettel (50 fő) szívesen nekiláttunk a szervezésnek. A program levezetéséhez megtaláltuk Korpás Árpád személyében azt az idegenvezetőt, aki nemcsak végigkalauzolt Bennünket, hanem a túravezetést színesítette irodalmi idézetekkel, énekkel és versmondással is. Köszönjük Neki!
Elsőként a dévényi várnál tettünk egy időutazást, mely az ország nyugati kapuja. A Duna és a Morva folyók találkozásánál egy 80 méter magas meredek sziklacsúcson emelkedik. Innen a ködös idő ellenére is festői kilátásban volt részünk a Dévényi-kapura. A folyószűkület az osztrák-magyar-szlovák hármashatár közelében fekszik, és régóta fontos közlekedési csomópont. A vár történetéhez kapcsolódó verseket és legendát is meghallgattunk, az egyik éppen az Apáca vagy Kisasszonytoronyhoz kapcsolódott, amit nagy érdeklődéssel hallgattunk. Más arcát mutatta a vár a külső oldaláról megközelítve, és még jobban elénk a festői táj. Megálltunk és elgondolkodtunk a Vasfüggönyt ábrázoló Emlékmű előtt is.
Egy kis pihenő után már Pozsony látványosságaival ismerkedtünk. Útközben a város történelmi múltját, és jelen helyzetét ismerhettük meg kísérőnktől. Elsőként a Pozsonyi Várhoz érkeztünk, ami a város szimbóluma. Gyönyörű kilátással a Dunára és az Óvárosra. Mai megjelenését az 1950-1970-es években végzett felújítások során nyerte el. Itt található a Szlovák Nemzeti Múzeum, itt ülésezik a parlament.
Történelmi gyalogos sétánkat a Szent Márton dómnál folytattak. Pozsony leghíresebb gótikus temploma, ahol 11 magyar királyt és 8 királynét koronáztak meg. A templomtorony tetején látható a Szent Korona 1 m magas másolata, 85 m-rel a város felett. A dóm föld alatti sírkamrájában több ismert ember mellett két esztergomi érsek is nyugszik, Esterházy Imre és Pázmány Péter. Minden magyar vonatkozású épület, köztéri szobor mellett megálltunk, amit nehéz felsorolni:
Mihály-torony, Grassalkovich-palota, Nemzeti Színház, Városháza... Megcsodáltuk az óváros legszebb klasszicista épületét, a Prímás palotát, amit Batthyányi József érsek rendelt meg. A palota tetején látható a kovácsoltvasból készült 150 kg-os bíborosi kalap, ami a bíborosokat és érsekeket szimbolizálja, akik számára a palota épült és akik itt éltek az évszázadok során.
Megálltunk a Főtéren, ahol a kivilágított történelmi városrészen ki-ki a kedve szerint vásárolhatott, és a hat órás városnézések után meleg itallal emeltük a nap hangulatát.
Még élvezhettük az esti fényében tündöklő Várat, és az 1969-ben épült Új-hidat, ami köztes pillérek nélkül nyúlik át egy acélkábelen függve a Duna egyik partjáról a másikra.
Ünnepi hangulatban indultunk haza, és bízunk abban is, hogy Pozsonyt napfényben csillogva is megismerhetjük!

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné