Veszprémi túrán

2015. január 24.

A 2015. évi téli túránkat a királynék városában, Veszprémben kezdtük, mely I. István királyunk és felesége, Gizella kedvenc tartózkodási helye volt. Püspökséget alapítottak, és támogatásukkal épült a Szent Mihály Székesegyház. A királyné koronázási jogát 1216-tól törvény is megerősítette, így vált Veszprém a királynék városává. Két órás „Beszélő házak” túra keretében megtekintettük Fülöp Júlia idegenvezető kíséretében a Várhegy nevezetes épületeit, szobrait, egyháztörténeti értékeit. A felújított Hősök Kapuján besétálva körbejártuk a Tűztorony melletti emlékeket, majd a Piarista templomnál töltöttünk több időt, onnan a Dubniczay palotát, majd a Szaléziánum (Érsekségi Turisztikai Központ) értékeivel ismerkedtünk. A Szent Mihály Székesegyház elbűvölte a csoportot, majd a Gizella kápolna, és a Szent György Kápolna történetét meghallgatva elhaladtunk a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és az Érsekségi Palota épülete mellett. Végül gyönyörű látvány tárult elénk a Szent István király és Gizella királyné szobra mellől.
Felmelegedtünk a Mackó Cukrászdában, és elindultunk a Séd patak melletti veszprémvölgyi túránkra, melyet a Szerelem-szigetnél kezdtünk. Magyarország védett természeti értékei között szerepel. A Szent Benedek-hegy dolomit sziklatömbje mellett haladva megálltunk a Szent Katalin kolostor romjainál, ahol beszéltünk a Domonkos-rendről, Szent Margit életéről, a régi mesterségekről, a malmokról.
Túránkat a Betekints-völgyben folytattuk, ahol a Szent István völgyhíd teraszkilátójáról megtekintettük a város további nevezetes kilátópontjait. A Viadukt alatt áthaladva elértük a dolomit sziklafalakat, játszótereket, és régi Vidámpark megmaradt emlékeit. A csónakázó tavon csak áttelelő récék ringatóztak. Átsétálva több kisebb hídon körbejártuk a veszprémvölgyi apácák kolostorának romjait, és a Jezsuita templomot. Szükségünk volt egy kis emelkedőre is, így a Rovaniemi lépcsőn felértünk a Gulya-domra, ahol a Parkerdő egyik kilátójáról még egyszer körbetekintettünk a városon.
Indulásig még megkóstolhattuk a finom Veszkrémest, és megtekintettük a Laczkó Dezső Múzeum állandó kiállítását. Aki még bírta energiával, az felszaladt a Szent Miklós szegre is.
Hazafelé gyönyörködhettünk a behavazott bakonyi tájban.
Bízom abban, hogy a gazdag program, és a sok érdekesség megnyerte a túránkon megjelent 26 fő érdeklődését!

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bierbauer Imréné