Zarándokok nyomán...

2015. június 20.

2015 júniusi túránkat Márianosztrára szerveztük. Korai indulást tett szükségessé a gazdag program:
Magyarok Nagyasszonya Bazilika Minor, majd a börtönmúzeum megtekintése - Kálváriahegy - Csákhegy alja - Sukola kereszt - Szob börzsöny múzeum.
Márianosztra igazán különleges kis település, a belső Börzsöny erdei övezte festői medence szépsége láttán I. Lajos királyunk olyan döntést hozott, amely a mai napig alapvetően meghatározza a település jellegét. Mária tiszteletére 1352-ben kedvelt pálosainak kolostort és kegytemplomot építtetett ahol nyomon követhetjük történelmünk nagy eseményeit, viharait.
1786-ban II. József - számos más szerzetesrenddel egyetemben - a pálos rendet is megszűntette. Egy ideig kórházként használták az épületet, majd 1858-tól Vincés nővérek gondozásában női börtön működött az imákkal átitatott történelmi falak között. Mikor Rákosi "pajtás" 1948-ban a nővéreket földönfutóvá tette, az állam vette át a börtön kezelését. Férfi börtön lett belőle.
A XIX. század közepétől tehát a templom és kolostor élete különvált. 1989. augusztus 1-től a pálos rend visszakapta a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelt templomot, s ezzel elkezdődött a márianosztrai konvent újabb korszaka. Múzeumot, látogatóközpontot alakítottak ki, ahol megismerkedhettünk múltjukkal.
A Bazilika és a múzeum megtekintése után egy kényelmes, néhol lépcsőkkel könnyített gyalogúton elmentünk a nem messze kialakított Kálváriához. Megnéztük a hegytető felső részén a XVIII. században felépített sír-sziklakápolnát, melyben a keresztről levett Krisztus festett kőszobra fekszik az oltáron.
A barlangszerű építmény fölött láthatjuk a barokk szoborcsoportot a három kereszttel, középen Krisztus, mellette a két lator szobrával. A keresztek közt a Fájdalmas Szűzanya és Szent János apostol szobra, előttük pedig a térdeplő Mária mészkőszobra látható. A szoborcsoport mögött a hegytetőn áll a nagyobb kápolna, a nyolcszögletű épülethez tartozó négyzetes tornyon. A kápolnában a szép barokk kori festett Piéta látható.
A Kálvária-hegyről páratlan kilátás nyílik Márianosztrára és a falut körülölelő vulkanikus kúpokra, pont szemben a Nagy-Galla szabályos gúlája tornyosodik, északra jól kivehető a Kopasz-hegy tényleg kopasz csúcsa. Még a Dunakanyar vize is megcsilant a nap fényében.
Innen indultunk Szob irányába. Utunk erdős, ligetes területen dimbes-dombos lankákon keresztül vezetett. Kényelmes sétával a zarándok útvonalat követve, majd kék jelzésen haladva a valamikor márianosztrai rabok által épített úton érkeztünk a Duna partra. Megnéztük a Börzsöny múzeumban kiállított környékbeli régészeti leleteket, és helytörténeti gyűjteményt. A múzeum igazgatója élvezetes "történelem órát" tarott csoportunknak.
Némi frissítő után újra kompra szálltunk, hogy a ránk váró autóbusszal hazafelé induljunk.

Márianosztra

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Suhayda András