Elviselhető a Pilisben a hőség...

2015. augusztus 29.

Kisasszony hava 29.-én, a meteorológusok által számon tartott ötödik hőhullám utolsó napjainak egyikén (egy nagyon kényelmes, újszerű autóbusszal) a bejelentkezett 51 fő sport-társ indult neki a Visegrádi hegység meghódításának.
Az előzetes terv szerint a hódítók két csoportra oszlottak: az egyik csapat mindjárt a délelőtti megérkezés után Pilisszentlászlóról egy lejtős, kényelmes, összesen 10 km-es sétával, árnyas fák alatt ballagott le Visegrádra; a vállalkozóbbak (na, jó : a sportosabbak) pedig Dömösön a buszról leszállva a Vadálló köveket és a 639 m magas Prédikálószéket megmászva érték el kora délutánra Pilisszentlászlót, ahol a rájuk várakozó buszra ülve csatlakoztak az addigra már Visegrádon ejtőző csapattesthez!
A Dömösről Mészáros Attila és dr. Veres Zoltán vezetésével startoló 21 fő első állomása a Szentfa kápolnához vezetett, ahol tüdő,- és légúti betegségek gyógyítására szolgáló forrás enyhítette a túrázók szomját. Rövid pihenő és bemelegítő gyaloglás után egyre meredekebben emelkedő útvonalon értük el a Vadálló kövek sziklaalakzatait. A kövek anyaga vulkanikus eredetű, andezit. Mintegy 12 millió évvel ezelőtti vulkánikus tevékenység eredményeként jöttek létre. A sziklanevek fentről lefelé: Árpád trónja, Felkiáltójel, Függőkő, Bunkó, Szélestorony, Nagytuskó. A sziklák meghódítása után rövidesen a Prédikálószékről elénk táruló, a teljes Dunakanyarra nyíló, lélegzetelállító, páratlan panoráma feledtette az erőltetett menetelés fáradalmait. A megszolgált ebéd elfogyasztása után gyors tempóban folytattuk utunkat Pilisszentlászlóra, ahol az autóbusz várt minket.
A mintegy 12 km hosszú, 500 méter relatív szintkülönbséggel nehezített útvonalat alig több, mint 4,5 óra alatt teljesítettük, míg a csoport másik részéhez csatlakozva elértük a Visegrádról startoló hajót.
A külön programként (szerencsénkre) beiktatott Visegrád-Dömös- Visegrád hajóútvonal során a csinos és fiatal idegenvezetőnk segítségével megismerhettük a környék viharos történelmét, miközben a Duna hűs hullámai enyhítették a hőséget, szemünket pedig a mellettünk elhúzó kishajókon napozó nők látványán pihentettük.
A hajókázás után a Palotaház szolgáltatásait ki-ki igénybe vehette, majd az itt parkoló járművünkbe ülve, a tervezett idő előtt kevéssel, rendben, baj nélkül megérkeztünk Bábolnára.
Összegezve elmondható, hogy egy rendkívül jó hangulatú, ki-ki maga által választható meghatározott erősségű – bár közel azonos távot jelentő – kiválóan szervezett kiránduláson vehettünk részt.


Pilisszentlászló

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Katona László / dr. Veres Zoltán