Az időjárás kegyeltjei voltunk...

2015. november 21.

Enyészet, avagy Szent András Hava 21.- én (nem sok jót sejtető, szemerkélő esőben) 47 fő túrázó sport-társ foglalta el a kényelmes, újszerű Volvo buszban a helyét. Menet közben a korábban leírt napi ütem átismétlése, pontosítása mellett élénk vitában ütköztette ki-ki legfrissebb meteorológiai információit, a túránkat nagymértékben érintő várható időjárásról. Általános vélemény szerint a korábban jelzett kb. 11/15 mm eső és a viharos szél úti célunkat megkímélve a Kőszeg- Budapest- Debrecen vonal alatt söpört át az országon. Nagy-nagy szerencsénkre ez így is történt, mivel kiváló kiránduló idő segített emlékezetessé tenni egész napos programunkat!
Pilisszentkeresztet (és buszunkat is) elhagyva megkezdtük a Dera - patak völgyében a folyásiránnyal szembeni gyaloglást! (a „folyásirányt” csak tájolási jelleggel mondom, mivel a patakban a hatalmas, zölden mohos sziklák között éppen nem csordogált víz!) A meglepően jól gondozott/információs táblákkal bőven ellátott útvonalunk a mély szurdok oldalfalán kanyargott és számtalan, hangulatos hidacska segítségével hol a jobb, hol pedig a baloldalon tudtunk haladni.
Dobogókő felé tovább gyalogolva bizony kissé nehezedett a terep, de végül is – szuszogva és megizzadva ugyan - déli tizenkettőre elértük a célt! Itt sajnos nem élvezhettük a Pilis csúcsainak varázslatos látványát, mivel ködbe burkolózott a kilátó előtti térség. Ezért kis időzést követően buszra szállva a tervezettnél előbb beutaztunk Esztergomba, ahol némi szabad program után egy szakavatott idegenvezető vette át információ éhes csoportunk felett az „irányítást” és egy kiadós, már sötétedésbe hajló séta során elmondta a belváros főbb érdekességeit. Mivel a Bazilika perspektívája igazándiból csak a Duna bal partjáról – a trianoni diktátum óta Szlovákiához tartozó – Párkányból teljesedik ki, ezért átsétáltunk a 2000.-ben átadott Mária Valéria hídon.
Említésre szorul még egy véletlen adta érdekesség: nagy meglepetéssel a hídon átérve találkoztunk Polgármester Asszonyunkkal és a Hivatal dolgozóival, akik Bábolna nemrég volt aljegyzőjének dr. Bacsárdi József úrnak itt tartott kézfogóját jöttek köszönteni! Természetesen, a Mérföldkő Turista Csoport nevében mi is gratuláltunk (el lehet képzelni azt a meglepetést, amit okoztunk!)
Összegzésként elmondhatjuk, hogy a mintegy 7 km terep és 4 km városi gyaloglástól kellemesen elfáradva, pontosan a korábban megadott 18 órára rendben haza értünk – visszatekintve is áldva szerencsénket az időjárást illetően.

Dera-szurdok

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Katona László