Földtörténeti és Történelmi időutazás az Öreg-Bakonyban

2016. július 30.

Július hónap utolsó hétvégéjén az Öreg-Bakonyba Földtörténeti és Történelmi időutazásra indultunk.
Programunkat Ganna nevezetes idegenforgalmi látványosságánál, történelmi értékű Szent Kereszt Felmagasztalása Plébániatemplománál kezdtük meg, aminek altemploma évszázadok óta az Esterházy grófi nemzetség temetkezési helye. Ganna első idegenvezetője, „mutogatója” az egykori segédtanító, Táncsics Mihály volt. Minket a templomról és a családról sokat tudó idegenvezető kísért végig a monumentális épület termein, megismertetve velünk a történelem egy kis szegletét.
Az altemplomban számos neves Esterházy személyiség nyugszik: az építtető Esterházy Miklós, Esterházy Bálint, aki előbb Párizsban volt nagykövet, majd Szentpétervárra, a cári fővárosba helyezték, ahol a gróf beleszeret Kocsubej Ilona nagyhercegnőbe. Itt nyugszik Esterházy Pál, a kétméteres huszárfőhadnagy akinek egy muszka golyó fúrta át koponyáját az első világháborúban, és itt van még Esterházy Móric külön kriptája, ajtaján látható a szárnyas oroszlán, amelyet a Thökölyektől vettek át a grófok. Ebben a külön kriptában nyugszik a fiatal Menyhárt is. Ő tervezte a Kossuth hidat, amiért magas kitüntetést kapott, aki miatt Gerő Ernőt majd megütötte a guta, hogy egy gróffal kell paroláznia. Aztán elvitte Menyhártot a paralízis – egy évvel a sabincseppek feltalálása előtt... Ötvenketten találták meg itt az örök nyugodalmat. Látogatásunkkor már várták az ötvenharmadikat, Esterházy Pétert, kinek temetése augusztus 2-án, 11 órakor itt Gannán lesz. Emlékére a csoport nevében helyeztük el a „szeretetnek és fájdalomnak” koszorúját az altemplomban.
A szellemi feltöltődés és a hűvös templom jóvoltából a testi lehűlés után, a július végi melegben a Bitva patak hűvös partja mentén átsétálunk Döbröntére. A település nevezetességét, Szarvaskő várát, 1367-ben Himfy Benedek bán, Nagy Lajos király kedvelt hadvezére emeltette. A vár a Pápáról Veszp6rémbe vezető utat őrizte. Az idők során a bán családja rablólovagok szintjére süllyedt annyira, hogy 1464-ben fegyveres szolgáikkal még a Szent Márton-hegyi apátságot is megrohanták és kirabolták. Hunyadi Mátyás a Himfy familia birtokait ezután elkoboztatta, és Kanizsai László bárónak adományozta. Az 1526-os mohácsi csata utáni belháborúk miatt vastag falú rondellával erősítették meg a várat, aminek falai többé-kevésbé ma is állnak. 1555-ben Nádasdy Tamás nádorispán még Döbrönte épségéről számolt be jelentésében, de később a kis létszámú védelemmel rendelkező várat egy portyázó török csapat foglalta el. Innentől az idő vasfoga és a környező lakosság „szorgos keze” pusztította. A vár romjait a falu fölé magasodó, meredek domboldal tetején nemrég restaurálták, de titkai nagy részét maradványai és a föld mélye rejti még.
Német kitelepítettek emléktemploma előtt elhaladva, a várromon keresztül indultunk Bakonyjákó irányába, de az előző éjszakai felhőszakadás miatt megáradt Bitva „visszafordított” bennünket Döbrönte felé.
Németbányára autóbuszunk vitt tovább Döbröntéről. Itt a Bakony erdei által borított vidékének a 85 millió évvel ezelőtti élővilágának megismerésével elégíthettük ki kíváncsiságunkat. Milyen halak, kétéltűek, gyíkok, teknősök, krokodilok, repülőhüllők és dinoszauruszok népesítették be e késő kréta kori, szubtrópusi világot? Az érdeklődők ezekre a kérdésekre is választ kaptak az MTA kutatócsoportja által szervezett „DinoExpo 2016" bemutatóján.
Testi lelki felüdülés után (a körülményekhez képest) hűvös erdei úton sétáltunk át a hazánkban ritkaságszámba vehető szubalpin levegőjű Farkasgyepüre, hogy egy hosszabb pihenő után elinduljunk uticélunk utolsó állomásához. Kocsánytalan tölgyes, cseres erdőn vezetett utunk a Köves-patak völgyében zubogó vízeséshez, Csurgó-kúthoz. Az elmúlt napok esőzéseinek jóvoltából a látvány lenyűgöző volt. A hajdan még nagyobb vízhozamú, mésztufa sziklákból előbukkanó vízesést az elmúlt napok esőzései miatt három forrás is táplálta. (Sajnos a szélsőségesen száraz években arra is volt példa, hogy kiszáradt.) A környező tisztás gyönyörű volt. Pedig a nemrég itt táborozók nyomai bizonyították, hogy a kiépített pihenőhelyet nem csak az idő vasfoga pusztítja.
Az itt eltöltött kellemes pihenő után feltöltődve, vidáman indultunk hazafelé.

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bihari Gábor