Szeptember 24-én még nyíltak a völgyben a kerti virágok…

2016. szeptember 24.

A Mérföldkő Turisztikai Csoport szeptember havi aktuális kirándulására egy kisbusznyi sporttárs részvételével került sor. A gyönyörű, kellemesnek ígérkező, őszi reggelen nem sokkal 9 óra után Oroszlányt elhagyva a Vértes egyik emelkedője előtt kászálódtunk ki a buszból. Felsétálva az emelkedőn csodás látvány tárult elénk a fák sűrűjéből: a romjaiban is impozáns épületmaradványok láttán földbe gyökerezett lábbal bámultuk eleink valaha volt építészeti tudományát.
A vértesszentkereszti bencés kolostor romjainak őrzője, gondozója Henye Péter „remete” - a korábbi megbeszélésnek hála – szívélyesen fogadott minket és kronológiailag/történelmileg alapos mondandóját hallgatva sétáltuk körbe a látandókat. A megilletődés mellett sokat nevettünk is, hiszen vezetőnk szellemes riposztokkal fűszerezte ismertetőjét (vallom: akinek humora nincs-, annak aztán semmije sincs!) Figyelem: ne induljon senki egyénileg a romok felkeresésére, mert elutasításban lesz része! A valamikori szénbányászat miatt ugyanis megsüllyedt a terület, amiért annak látogathatósága korlátozott!
Ezt követően kényelmes, beszélgetős erdei séta közben érintettük a Gerencsér-vár (hűlt) helyét is, mely vár valaha bekerített lakótoronyként a Csákyk nyári pihenőhelye volt. Remeténktől nyert információ szerint az ősidőkben egy alkalommal még a magyar koronával együtt - akkori őrizője - is töltött benne egy éjszakát. Mi is ejtőztünk egy keveset, kielégítve különböző emberi szükségleteinket. Az itt fakadó tiszta, hideg Vár-forrásnál szomjunkat is oltottuk. A Vértes rengetegéből kisétálva pár kilométer után a várakozó buszunkba vissza szállva irányba vettük Majkot - „ahol a csend lakik”.
A kamalduli - némaságot fogadott - rend történetét, kis házacskáit, felújított kolostorépületét, illetve épen maradt csonka templomtornyát szakavatott idegenvezető élvezetes ismertetése közben ki-ki a maga érdeklődése, tempója közben tekinthette át. Többünk véleménye szerint a kolostorépület felújítására elköltött 834 millió forint jó helyre ment: az ilyen projektekre az ember nem sajnálhatja a pénzt! Az idegenvezetést követően lesétáltunk járművünkhöz és rendben, a jelzett időre Bábolnára érkeztünk.
Összegezve elmondhatjuk, hogy kitűnő programon vettünk részt, amit a látottakon kívül a pompás kora-őszi idő csak emlékezetesebbé tett!

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Katona László