Mert megérdemeltük...

2016. november 19.

Az év utolsó tervezett túráján, november 19-én a Mérföldkő Csoport bátor tagjai elindultak a 2016. év soros – tervezett - túrájára, az Öreg Bakony lankáira. Bátornak tekinthetjük kis csapatunkat, hiszen a megelőző napok esős időjárása, a rossz idő esetleges folytatása nem kecsegtetett sok jóval minket. Hátizsákjaink ezért - az elemózsián kívül - esőkabátoktól, váltó cuccoktól dagadoztak. Szerencsére, ezekre egyáltalán nem volt szükség, mivel nagy örömünkre elmondhatjuk, hogy pompás, napsütötte, gyenge légmozgásos időben teljesítettük vállalásunkat! Mert megérdemeltük!
A Bakony legmagasabban fekvő falujánál, Hárskúton kezdtük a menetelést és kényelmesen, beszélgetve, nagyokat nevetve ballagtunk dombnak föl - völgynek le. Utunk mentén a dér csípésétől már megpuhult, kellemesen fanyar csipkebogyókat szemelgettük, amik – nem túlzás – kisebbfajta cseresznye nagyságúak voltak! Megcsodáltuk az itteni „tanyavilágot”, láttunk egy lakott jurtát, beszélgettünk annak fiatal, férfi lakójával, aki egyedül él itt (egyébként pedig szabadúszóként Veszprémben a Bábszínházban dolgozik). Utunk felét megtéve az egyik kulcsos házként használt tanya udvarán lévő padokon elfogyasztottuk ebédünket, majd folytattuk utunkat.
Gondozott legelők lankáin mendegélve értük el Bábolna volt Kerteskői Ménesét, illetve annak maradványait. Azok, akik valamikor ismerték/ismertük a helyszínt fénykorában, rendesen elcsendesedtünk a látottak, a pusztulás, az elhagyatottság nyomain. Itt hívom föl az esetleg még érdeklődők figyelmét arra, hogy nagy ütemben építik a hatalmas toló kapukat, vezetik az elektromos kerítést, amik miatt nagy valószínűséggel nem lesz látogatható a terület a jövőben! Elmondhatjuk tehát azt is, hogy utoljára nekünk sikerült Kerteskőn „átcsusszannunk”!
Bár kényelmes tempóban, kiváló időjárás mellett, de bizony mégis 17 km – t tettünk meg! Ezért aztán jóleső érzéssel foglaltuk el Pénzesgyőrnél az üléseket a buszunkban. Zircen még megálltunk a Pepe Cukrászdánál a szokásos frissítő költeményeket elfogyasztandó, majd rendben – a jelzett időnél némileg korábban – megérkeztünk Bábolnára.

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Katona László