Évzáró - Évértékelő 2016

2016. december 2.

ÉVÉRTÉKELŐ 2016.
Bábolnai Mérföldkő Turisztikai Csoport már hatodik alkalommal tartotta vacsorával egybekötött évértékelő megbeszélését a bábolnai Bástya Sörözőben december 2-án este.
Mint minden évben most is megbeszéltük a mögöttünk álló időszak munkáját, a következő év programjait.
Az elmúlt évben túráinkon részvevők száma hasonló képen alakult, mint az előző évben. Útjainkon átlag 38-an vettünk részt. Igyekeztünk több féle igényt kielégíteni, volt városnézés, felkerestünk népszerű helyeket, történelmi emlékeket, földtani érdekességeket, kihívásokkal spékelt útvonalakat.
Ebben az évben és az elmúlt évben is 169 személy érdeklődését, kíváncsiságát sikerült felkeltenünk akik közül legalább egyszer részt is vettek valamelyik programunkon. Érdekes, hogy ebben az évben 46-an vettek részt programjainkon akik tavaly még nem kirándultak velünk, de ugyanannyian voltak azok is akik nem voltak velünk csak az elmúlt évben.
Túráinkon 2016-ban a részvétel az alábbi ábra szerint alakult:
Részvételi arányok
Ebben az évben dátum szerint előre meghatároztuk programjaink időpontját, amit többé kevésbé sikerült is betartani. Annak reményében határoztunk így, hogy előre lehessen tervezni. Többen jelentkeznek már az előző túrán, talán ez jó ötlet volt. Jellemző a jelentkezések másik felére, hogy az utolsó felhíváskor - ekkor már az időjárás előrejelzések be szoktak jönni (vagy nem) – a jelentkezők aktivitása megnő, (vagy a lemondóké), mert tapasztalatunk szerint az időjárás előre jelzés nagyban befolyásolja a jelentkezéseket. De lehet-e esőnapot kijelölni? Lehet-e autóbuszt rendelni két nappal az indulás előtt? Erre nem találtunk megoldást az eddigi gyakorlatnál.
Az év folyamán az időjárás előrejelzéseket figyelve többször is gondoltunk arra, hogy le kellene mondani a meghirdetett utazást. Erre egyszer sem került sor, de szerencsére minden alkalommal kegyes volt az időjárás velünk. Lemondani az utat egyébként sem nagyon sikerülhetett volna, mert sajnos nem pontos, nem napra kész a listánk az elérhetőségekről. Ezt fontos lesz az elkövetkező időszakban kiegészíteni, karbantartásáról gondoskodni.
Túrafelhívásunkat csoportunk honlapján, a Facebookon, valamint körlevélben tesszük közzé. Túránk beszámolóit ugyanezeken a felületeken tudjuk megismertetni az érdeklődőkkel. A résztvevők létszáma a tavalyi évhez képest nem változott. Ebből is látszik a propaganda nagyon fontos, hiszen nem mindegy, hogy hányan osztozunk a költségeken.
Sajnos az internet, a körleveleink nem jutnak el mindenkihez, pedig talán szívesen olvasnák azok is akiket nem érünk el elektronikusan. Hogy programjaink iránti érdeklődés ne lankadjon a túráinkról szóló beszámolóinkat fontos lenne minél nagyobb körben terjeszteni, közzé tenni. A Bábolnai TV ezen talán tudna segíteni.
Részvételt programjaink költsége is befolyásolja. Túráink önköltségesek, felmerült kiadásokat közösen fizetjük meg. Sajnos nagyon nehéz meghatározni előre, hogy egy személyre mekkora összeg jut, mert ez a végleges létszám alakulásának függvénye. Nagyon kellemetlen az autóbuszon bejelenteni, hogy több pénzt kell kérnünk mert rosszul kalkuláltunk, kevesebben jelentkeztek. Így az ördögi kör is közre játszhat, magasabb meghirdetett utazási költség, kevesebb jelentkező és tovább emelkedik az egy főre eső utazási költség. Igazán jó megoldást még nem találtuk ki.
Ezek voltak az elmúlt időszak tanulságai. Ezeket is figyelembe vettük a 2017 év túratervének kidolgozásakor.
Megbeszélésünkön felmerült, hogy augusztusban vagy egy Pápai városnézéssel egybekötött Somló-hegyi túrán, vagy egy burgenlandi kiránduláson veszünk részt. Ezt március végéig kidolgozzuk és eldöntjük. Tervünket kibővítjük még egy október 14-re tervezett Sümeg környéki kirándulással is.
Beszámolónk végén dr. Horváth Klára polgármester asszony sok sikert kívánt csoportunknak a következő év programjaihoz és minden résztvevőnek átadta az Önkormányzat ajándékát, a csoportunk emblémájával díszített kitűzőt, amit itt is megköszönök.
Végül vacsoránk is elkészült, amit jó hangulatban, jó étvággyal el is pusztítottunk.

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Bihari Gábor