Hej, Dunáról fúj a szél...

2019. január 26.

A Mérföldkő Turista Csoport idei első közös megmozdulásaként a közelbe / „túlfélre”, Komárno városába mentünk. Délelőtt 9.20 perckor indult el gyalogosan 22 fős csapatunk a Komáromi Tesco elől - át az ódon Erzsébet hídon. A szlovák oldalon csatlakozott hozzánk az előírásos helyi idegenvezető, Claudia (egy nagyon kedves, mosolygós, ízes magyar nyelvet beszélő, fiatal hölgy volt.)
Először balra a volt határőrségi épület után, a lejjebb lévő Rác-templomot kerestük fel. Ámulattal hallgattuk, hogy a templom elődjét a törökök elöl menekült szerbek már 1515-ben építették – azóta van Komáromban ortodox templom. Nem győztük bámulni a gyönyörű, faragott padsorokat, a színpompás ikonosztázt. Látogatásunkat – sajnos - rövidre kellett fognunk, mert szokás szerint elkezdődött a délelőtti liturgia – nem akartunk zavarni!
Innen – a város szülöttje, Lehár Ferenc szobrát is érintve a sétáló utcán ballagtunk végig. Gyönyörködtünk a sok helyen szépen helyreállított, századforduló (mármint a 18.-ról a 19. századra virradó!) körül épült pazar villákban, palotákban, templomokban. Sajnálkoztunk is ugyanakkor a még felújításra váró (pénzhiány miatt késedelmes) renoválandó épületek során. A jó elgondolásnak bizonyult Európa Udvar befejezetlensége is meglehetősen bántó volt turista szemmel nézve!
A belváros megtekintése után egy másfél órás szabadprogram keretében ki-ki ismerkedhetett a szlovák gasztronómiával (én magam pl. gazdagon tepertőzött juhtúrós haluskát ettem, ami nagyon - nagyon finom volt! )
13 órától az erődrendszert kerestük fel. Ámulva néztük a város szerves részévé vált 16.-18. század elején épült hatalmas építményt. A belső udvaron száz és száz métereken összefüggő emeletes kaszárnyaépületek állapotát nem is annyira az idő, semmint az „albérlő” orosz katonai egységek igénytelensége erodálta rendesen! Láthattuk azt az erkélyt is, ahonnan 1849.-be Klapka tábornok szólhatott a magyar honvédekhez a város kényszerű feladása előtt! Mindenesetre némi bizakodásra adhat okot, hogy a város - EU támogatással – megkezdte a felújítást: első lépésként a tetőzetet cserélték ki példamutatóan!
A címben szereplő magyar népdal hűen tükrözte az időjárás keménységét: a mínuszokkal párosult szél kivédésére felkészülve valamennyink jól felöltözve, kellemes városnéző programon vehettünk részt, ismereteink bővítése mellett.

Katona László