Nekünk a Bakony a Himalááááááááája...

2019. április 27.

A Mérföldkő Turisztikai Csoport április 27.-i túráján ígéretes, igazi kiránduló időben vett részt 33 fő - természetet, mozgást, közösséget kedvelő – sporttárs. Örvendetes tény, hogy több olyan új társunk is volt, akik először vettek részt a megmozdulásunkon – remélhetőleg, nem is utoljára!
Első állomásunk Akli-pusztán volt, ahol a szokásos (hiszen pár éve már voltunk itt) mini piacon vehettünk magunkhoz friss réteseket, kóstolhattunk füstölt húsárut, bóklászhattunk a kiállított régiségek/képek/ruha félék/használati tárgyak között.
Pár kilométert innen elbuszozva megkezdtük sétánkat a frissen zöldellő, lankás bakonyi tájon. Beszélgetve, kényelmes menetsebességgel értük el a Zoltay-forrást. Itt hosszabb pihenőt tartva uzsonnáztunk, fényképezkedtünk, ejtőztünk. Tovább folytatva utunkat gyönyörködve haladtunk a Pénzesgyőri – medence látványában, a már virágzásban lévő, de azért markáns fokhagyma szagot árasztó Medvehagyma mezők között. Itt jegyzem meg, hogy akit érdekel jövőre (kicsit korábban ugyan) érdemes medvehagyma gyűjtésre ismét felkeresni a helyszínt! Egy dimbes-dombos, virágzó réten áthaladva beértünk egy erődbe, ahol – végre – egy patakocska eredése örvendeztette meg a csapatot. A patak vízhozama egyre nőtt és később sziklafalak közé szorítva már tekintélyessé is vált. A Gerence pataknak a sziklafalak elérésénél lévő medvehagyma réten tartott pihenőnknél a megbeszéltek szerint a csapat tagok választhattak: a bátrabbak, a sportosabbak tovább menve felkapaszkodhattak a sziklák között az Oltárkő elnevezésű fennsíkra, míg a csapat többi tagja (velem együtt az okosabbja!) átkelve a hevenyészett , ágakból/kövekből álló hidacskán a patak folyás mentén, a túlsó partján Pénzesgyőr irányába indult. A később egyesült teljes csapat gyönyörű patak menti útvonalon egy elkerített (valószínűleg a volt Bábolna tulajdonú Kerteskői birtok) hatalmas magánterület megkerülésével a főút mellett várakozó autóbuszunkhoz érve jóleső fáradtsággal foglalta el ülőhelyét!
Természetesen, hazafelé ismét betértünk a Zirci Pepe cukrászdába, ahol ki-ki kóstolhatta a csodás süteményeket, fagylaltokat, illetve kávéval/üdítővel frissíthette magát! Majd rendben, élményekkel telve, kellemesen elfáradva - a kitűzött időnél kissé korábban - hazaértünk!
ÚTVONAL

Fotóink a Képek menüpont alatt találhatóak!

Katona László