Ilyen még nem volt...

2019. május 25.

Programunk szerint május utolsó szombatján a Mérföldkő túrázást kedvelő tagjai 31 fővel buszra szállva megkezdték utazásukat a Gerecse kapujának számító Tardos falu felé. Az ígéretesnek mutatkozó időjárás mellett még egy örömhír is a csapat tudomására jutott: Bihari Gábor barátunk oszlatta el a toborzóban szerepeltetett ( és elég rémisztőnek tűnt) tudósítást, miszerint a jelzett 645 méter magas Gerecse csúcsot ( ami egyébként Magyarország legmagasabb pontjának, Kékestetőnek éppen a 64%-a!) nem úgy kell elképzelni, hogy csak mászunk, csak mászunk, csak mászunk föl valami kiszögelő oromra – hanem az egész egy nagy fennsík, ahol már a buszról leszállva is a tengerszint szerinti magasság jelentős része letudható.
Ez valós is volt, mert nem leküzdhetetlen emelkedőkön, hanem viszonylag kényelmes – egykor kiépített, rendben tartott – a csúcson álló hatalmas híradás technikai műszaki építményhez vezető, árnyas úton baktattunk - mindenki a maga választotta ütemben. A már hetek óta várt szélcsendes, meleg idő nagyon élvezetes volt: a nap átszűrődve a lombok között a közelmúlt esőzését felszárítgatva éppen járhatóvá varázsolta utunkat! A „csúcsról” lefelé tartva (kb. utunk négyötöd részét letudva) egy sziklás leereszkedésnél a kövek között előforduló kissé csúszós résznél egyik kedves sporttársunk olyan szerencsétlenül esett el, hogy megsérült a bal bokája és az egyik karja! A válság tanácskozás és a kezdetleges (szorító fáslizás) elsősegélynyújtást követően lényegesen lassúbb ütemben, a sérült támogatásával folytattuk óvatos leereszkedésünket a Tardos határában várakozó autóbuszunkhoz.
Összegezve elmondhatjuk, hogy a kilenc éve működő Mérföldkő Turisztikai Csoportnak ez volt az első komolyabb balesete (az esetleges rejtett fog,- és hasfájásokon kívül!), ahol dicséretes összefogás, segíteni akarás, önmegtartóztatás jellemezte (a „ma neked – holnap nekem” elv alapján) a teljes csapatot! Megnyugtatásul: sporttársunk már a gyógyulás útjára lépett, miután sérült kezét/lábát szakszerűen gipszbe tették!

Katona László