Legyen a Horváth-kertben, Budán...

2020. január 25.

...dúdoltuk negyvened magunkkal, köddel takart fővárosunkba érkezve , mikor a Mérföldkő turistacsoport az idei első tervezett kirándulásán a Széchenyi hegy utcáit/tereit/lépcsőit járta be keresztül-kasul. 2020. január 25. szombat reggel egy kényelmes, újszerű – és pompásan előmelegített – autóbuszba szálltunk fel (bízva a megfelelő, kirándulásra alkalmas időjárásban). Utunk során végig kitartott a megfelelő idő - sőt! a kezdeti ködöt jó látási viszonyok váltották fel.
Már várta a csapatot a Gyermekvasút (lánykori nevén az Úttörő vasút) végállomásánál a fogadott idegenvezetőnk, a kedves, sok információt átadó R. Zsuzsa. Mind a negyvenen kaptunk egy helyes kis apparátot, melynek alkalmazásával nem kényszerültünk Zsuzsa körül tolongani, hanem max. 50 méteres távolságon belül kiválóan hallhattuk az általa mikrofonba mondottakat: lazán, kedvünkre nézelődhettünk, figyelhettük meg a bemutatott épületeket, az elmondott érdekességeket! Azok aztán pedig számolhatatlanul voltak: mint „vidíkiek” tátott szájjal, ámulva bámultuk a számtalan gyönyörű villát, palotát és a közöttük megbújó, szobrokkal gazdagon díszített parkokat, pihenőket, le s felvezető lépcsőket! Tisztelettel hajtottunk fejet Széchenyi István, Jókai Mór, Kós Károly szobra előtt, illetve a számtalan világháborús emlékhely előtt. Tisztázódott az elnevezések sokrétűsége is: a valamikori Svábhegy, - Istenhegy, - Kis Svábhegy hármas összefoglaló neve napjainkban már Széchenyi hegy: mintegy tisztelgésként az egyik – ha nem a legnagyobb - magyarnak! Érintettük az Ybl Miklós tervezte Széchenyi kilátót, a Jókai kertet, a tragikus eseményekről elnevezett Vérmezőt, a már 1787-ben (?) közparknak kialakított Városmajort, átballagtunk a Tabán lankáin, ahonnan kiváló kilátás nyílt a Királyi Vár déli oldalára. Látható volt a Vár sarkára épített Buzogány torony, illetve a közelmúltban újra épített Lovarda pompás épülete. A Tabánnal átellenben lévő Gellért hegy lépcsőin felkapaszkodva nyugtáztuk, hogy a talpunk alatt van Budapest legnagyobb (80 ezer köbméteres!) víztározója! Itt járhattuk körbe a Kilátókő szobrot, ami Pest-Buda egyesítésének emel emléket Buda királyfi és Pest királykisasszony találkozásával. Innen sétálva egyedülálló perspektívából - a Gellért szobor háta mögül – nézhettünk át a forgalmas Erzsébet hídon keresztül Pestre. Ezzel a páratlan látvánnyal fejeződött be mai, januári kirándulásunk.
Elmondhatjuk tehát, hogy idei első programunk szintúgy nagyon sikeres volt és kíváncsian várjuk a februárra tervezett - Pápa várost érintő - újabb túránkat is!

Katona László